To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/10459.1/46395

Analysis of vineyard differential management zones and relation to vine development, grape maturity and quality
Martínez Casasnovas, José Antonio; Agelet Fernández, J.; Arnó Satorra, Jaume; Ramos Martín, Ma. C. (Ma. Concepción)
The objective of research was to analyse the potential of Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) maps from satellite images, yield maps and grapevine fertility and load variables to delineate zones with different wine grape properties for selective harvesting. Two vineyard blocks located in NE Spain (Cabernet Sauvignon and Syrah) were analysed. The NDVI was computed from a Quickbird-2 multi-spectral image at veraison (July 2005). Yield data was acquired by means of a yield monitor during September 2005. Other variables, such as the number of buds, number of shoots, number of wine grape clusters and weight of 100 berries were sampled in a 10 rows × 5 vines pattern and used as input variables, in combination with the NDVI, to define the clusters as alternative to yield maps. Two days prior to the harvesting, grape samples were taken. The analysed variables were probable alcoholic degree, pH of the juice, total acidity, total phenolics, colour, anthocyanins and tannins. The input variables, alone or in combination, were clustered (2 and 3 Clusters) by using the ISODATA algorithm, and an analysis of variance and a multiple rang test were performed. The results show that the zones derived from the NDVI maps are more effective to differentiate grape maturity and quality variables than the zones derived from the yield maps. The inclusion of other grapevine fertility and load variables did not improve the results. El objetivo de la investigación fue analizar el potencial de mapas del índice de vegetación de la diferencia normalizada (NDVI) a partir de imágenes de satélite, mapas de cosecha y variables de fertilidad y carga de las cepas para delinear zonas de manejo con diferentes propiedades de madurez y calidad de la uva. Se estudiaron dos parcelas localizadas en el NE de España (Cabernet Sauvignon y Syrah). El NDVI fue derivado de una imagen multiespectral Quickbird-2 adquirida en el envero (julio 2005). Los datos de cosecha fueron obtenidos por medio de un monitor de rendimiento en septiembre de 2005. Otras variables, tales como el número de yemas, número de sarmientos, número de racimos y peso de 100 bayas fueron muestreados en un marco de 10 filas × 5 cepas. Estas variables fueron usadas, en combinación con el NDVI, para definir los aglomerados (clusters) como alternativa a los derivados de los mapas de cosecha. Dos días antes de la vendimia se muestreó la uva. Las propiedades analizadas fueron el grado alcohólico probable, el pH del mosto, la acidez total, los polifenoles totales, el color, los antocianos y los taninos. Las variables de entrada, solas o en combinación, fueron aglomeradas (2 y 3 aglomerados) por medio del algoritmo ISODATA, llevando a cabo después un análisis de varianza y de rangos múltiples. Los resultados muestran que las zonas derivadas de los mapas de NDVI son más efectivos para diferenciar uvas con diferentes propiedades de madurez y calidad que no las zonas derivadas de los mapas de cosecha. La inclusión de otras variables de fertilidad y carga de las cepas no mejoró los resultados.
-Cluster analysis
-Differential management zones
-Precision viticulture
-Yield maps
-Análisis de aglomerados
-Mapas de cosecha
-Vendimia selectiva
-Viticultura de precisión
-NDVI
-Viticultura
(c) Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (Espanya), 2012
article
publishedVersion
Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (Espanya)
         

Full text files in this document

Files Size Format View
017914.pdf 3.494 MB application/pdf View/Open

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

 

Coordination

 

Supporters