Para acceder a los documentos con el texto completo, por favor, siga el siguiente enlace: http://hdl.handle.net/10459.1/62816

Estudi agronòmic de l’adaptació del cultiu de quinoa en els regadius de Lleida
Macià i Rodríguez, Anna
Lloveras Vilamanyà, Jaume; Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària
La recerca de nous cultius per diversificar la producció agrícola i alhora fer-la més rendible, és fa necessària, sobretot en aquests moments d’escassa rendibilitat de les explotacions i de l’augment dels costos de producció. En el present estudi s’avalua l’adaptació en els regadius de Lleida, de la quinoa, (Chenopodium quinoa Willdenow), un antic pseudocereal d’origen Sud-Americà, el consum i el conreu del qual, s’ha vist incrementat a tot el món, en els últims anys degut a les seves bones qualitats nutritives, a la gran capacitat d’adaptació d’aquest conreu a diversos sistemes agroecològics i a la tolerància de l’espècie a condicions d’estrès com la sequera i la salinitat del sòl. En aquest projecte s’han avaluat i s’ha fet el seguiment del creixement de 3 varietats de quinoa produïdes a Sud-Amèrica i 2 varietats produïdes al Regne Unit, en dos localitats del pla de Lleida (Barbens i Lleida), sembrades al mes d’abril. En general, el fotoperíode i les temperatures extremes, han resultat ser, molt probablement, dos dels factors més limitants pel que fa a l’adaptació de varietats de quinoa als regadius de Lleida. Les varietats d’origen Sud-Americà s’han vist afectades negativament pel fotoperíode del pla de Lleida ja que ha afectat molt probablement al desenvolupament de la fase reproductiva i possiblement també una combinació de fotoperíode i altes temperatures a la fase d’emplenament del gra. En canvi, les varietats procedents del Regne Unit són les úniques, que en les nostres condicions, s’ha desenvolupat favorablement cada estat fisiològic del cultiu, tot i experimentar una fallada en la fase final d’ompliment del gra, en una de les dues varietats. La varietat que s’ha adaptat millor, és l’ABR d’origen anglès, de la que s’ha obtingut un rendiment mitjà de 3.010 kg/ha en condicions de reg. Es conclou que cal conèixer millor el conreu i les seves tècniques de producció en les comarques de Lleida, però que si es disposa de les varietats adequades, la quinoa pot ser un cultiu rendible en les nostres condicions. La investigación de nuevos cultivos para la diversificación de la producción agrícola y a la vez hacerla más rentable, es necesaria sobre todo en estos momentos de escasez de rentabilidad de las explotaciones i del aumento de los costes de producción. En este estudio se evalúa la adaptación en los regadíos de Lleida, de la quinoa (Chenopodium quinoa Willdenow), un antiguo pseudocereal de origen Sudamericano, el consumo y cultivo del cual, se ha visto incrementado en todo el mundo, en los últimos años debido a sus excelentes cualidades nutritivas, a la gran capacidad de adaptación del cultivo a distintos sistemas agroecológicos y a la tolerancia de la especie a condiciones extremas como la sequía y la salinidad del suelo. En este proyecto, se ha evaluado y se ha hecho un seguimiento del crecimiento de 3 variedades de quinoa producidas en el sur de América y 2 variedades producidas en el Reino Unido, en dos localidades de la plana de Lleida (Barbens y Lleida), sembradas en el mes de abril. En general, el fotoperiodo y las temperaturas extremas han resultado ser, muy probablemente, dos de los factores más limitantes en a la adaptación de estas variedades de quinoa en los regadíos de Lleida. Las variedades Sudamericanas se vieron probablemente afectadas negativamente por el fotoperiodo en el desarrollo de la fase reproductiva y posiblemente también por una combinación de fotoperiodo y altas temperaturas durante la fase de llenado del grano. En cambio, las variedades procedentes del Reino Unido, fueron las únicas que en las condiciones de los regadíos de Lleida, desarrollaron favorablemente cada estado fisiológico del cultivo, todo y experimentar un fallo en la fase final de llenado del grano, en una de las dos variedades. La variedad que mejor se desarrolló fue la ABR de origen inglés, que dio un rendimiento medio de 3.010 kg/ha en condiciones de riego. En conclusión, se debe conocer mejor el cultivo y sus técnicas de producción en las comarcas de Lleida, pero que si se dispone de las variedades adecuadas, la quinoa puede ser un cultivo rentable en nuestras condiciones. The research of new crops for the diversification of the agricultural production and at the same time make it more profitable, is necessary especially in this times of low profitability of agricultural farms and the increase in production costs . In this study, the adaptation of quinoa (Chenopodium quinoa Willdenow) is evaluated. This is an old pseudocereal from South America, which consumption and cultivation, has been increased throughout the world, for the last few years, due to its excellent nutritional qualities, the great adaptation capacity of the crop to different agroecological systems and to the tolerance of the species to extreme conditions such as drought and soil salinity. The growth of 3 varieties produced in South America and 2 varieties produced in the United Kingdom, in two locations on the irrigated areas of Lleida (Barbens and Lleida), sowed in April, has been evaluated and monitored in this project. In general, the photoperiod and the extreme temperatures have probably turned out to be two of the most limiting factors regarding the adaptation of these quinoa varieties in Lleida. The South American varieties were possibly negatively affected by the photoperiod on the development of the reproductive phase and possibly also by a combination of both photoperiod and high temperatures during the grain filling phase. On the other hand, varieties from the United Kingdom were the only ones that in the conditions of the trail, developed correctly each physiological state of the crop, despite of a failure in the final phase of grain filling, in one of the two varieties. The best adapted and developed variety, was ABR of UK origin, which gave an average yield of 3.010 kg/ha in under irrigation conditions. In conclusion, the crop and its production techniques should be better known in the counties of Lleida, but with the correct varieties, quinoa can be a profitable crop in our conditions.
-Adaptació
-Quinoa
-Lleida
-Nous cultius
-Conreus de llavors -- Lleida
-Quinoa -- Lleida
cc-by-nc-nd
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
bachelorThesis
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato Vista
amaciàr.pdf 8.988 MB application/pdf Vista/Abrir

Mostrar el registro completo del ítem

Documentos relacionados

Otros documentos del mismo autor/a