Para acceder a los documentos con el texto completo, por favor, siga el siguiente enlace: http://hdl.handle.net/10854/3073

Estudi de la producció i de la qualitat farratgera de les pastures de la finca dels Cingles de l'Avenc (Tavertet). 2011
Parés Montanyà, Pau
Universitat de Vic. Escola Politècnica Superior. Enginyeria Tècnica Agrícola
Premi de l'Institut Català d'Estudis Agraris 2014 Curs 2012-2013 A Catalunya, la protecció i gestió de zones d’especial interès natural ha estat majoritàriament realitzada pel conjunt de les administracions públiques. Tot i així, en els últims anys han sorgit un conjunt d’iniciatives privades que a través d’acords de custòdia han passat a tenir un paper actiu en la protecció i gestió d’algunes finques amb un alt valor natural. És el cas de la finca els Cingles de l’Avenc, on s’ha dut a terme aquest treball, en la qual es pretén desenvolupar una activitat ramadera compatible amb la conservació dels valors naturals de la finca. L’objectiu principal d’aquest treball és conèixer la producció i qualitat farratgera dels diferents tipus de pastures que hi ha a la finca, i establir la càrrega ramadera que poden admetre. Aquest estudi ha tingut una durada de 3 anys i en aquest treball es presenten els resultats del 2011 i es fa l’anàlisi dels resultats dels 3 anys (2009, 2010, i 2011). L’estudi s’ha portat a terme en els 4 tipus principals de pastures que hi ha a la finca: joncedes, pastures mesòfiles, prats de dall i pastures sembrades. S’han utilitzat 11 parcel·les permanents excloses de la pastura, establertes l’any 2009, que inclouen la diversitat de tipus i zones de pastura. S’ha realitzat un mostreig de la biomassa mensual, d’abril a novembre, que ha consistit en dallar 4 quadrats de 50 x 50 cm, i s’ha calculat la producció anual. S’ha determinat la qualitat farratgera de l’herba de 4 moments de l’any: maig, juny, juliol i octubre. Després dels tres anys d’estudi hem obtingut que les pastures sembrades i els prats de dall són els més productius (1.067 g/m2.any i 1.005 g/m2.any, respectivament). La producció de les pastures mesòfiles i de les joncedes són més baixes (554 g/m2.any i 291 g/m2.any, respectivament). La qualitat farratgera de les pastures és bona a totes les comunitats, amb valors mitjans de proteïna digerible de 6,63%, de fibra bruta de 29,13%, de lignina de 7,29% i de 0,69 (ENL/1,700) unitats farratgeres. La producció anual global obtinguda a la finca durant aquests tres anys permet suportar una càrrega ramadera admissible d’unes 208 UBG (Unitats de Bestiar Gros. 1 U.B.G equival a 1 vaca a partir de 2 anys). In Catalonia, the protection and management of natural areas of special interest has been mainly carried out by a set of public administrations. However, in the recent a number of private initiatives have emerged through custody agreements, and have come to play an active role in the protection and management of certain properties with high conservation value. This is the case of the “Cingles de l’Avenc” estate, where this study was conducted, which aims to develop livestock farming compatible with the conservation of the natural values of the property. The aim of this work is to find out the production and forage quality of different types of pastures which are on the estate and gauge the pasture carrying capacity that the pastures can bear, and compare it with the results obtained in 2009 and 2010. The study has been carried out in the four main types of grasslands common to this area: mesoxerophilous grassland (Aphyllanthion), mesophilous pastures (Bromion), hay meadows (Arrhenatherion), and mixed forage pasture. The eleven permanent plots have been installed in 2009, and excluded from pasture, which include the above of types and pasture zones. A sampling of monthly biomass has been carried out, from April to November, which has consisted on cutting four squares of 50 x 50 cm, and the annual production has been calculated. The forage quality of the grass has been analyzed for four months of the year: May, June, July and October. After three years of study we have obtained the mixed forage pasture and the hay meadows are the most productive (1.067 g/m2 any and 1.005 g/m2year respectively). The mesophilous pasture and the mesoxerphilousproduction is lower (554 g/m².year and 291g/m².year respectively). The forage quality of the grass is good in all with the values means around 6,63%of digestible protein, 29,13% of crude fiber, 7,29% of lignin and 0,69% LFU. The forage quality has decreased slightly compared to the two years before, and allows to bear a pasture carrying capacity around of 208 UBG. Director/a: M. Carme Casas i Arcarons
-Farratge -- Producció
-Pastures -- Producció
Aquest document està subjecte a aquesta llicència Creative Commons
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
Trabajo/Proyecto fin de carrera
Universitat de Vic
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato Vista
trealu_a2013_pares_pau_estudi_produccio.pdf 3.110 MB application/pdf Vista/Abrir

Mostrar el registro completo del ítem