Abstract:
|
Aquest projecte consta d’una part teòrica on s’explica tant els diferents tipus de
cafè, composició I característiques, així com el paper que desenvolupa la cafeïna
del cafè i com influeix sobre el cos humà.
També es fa una recopilació d’un resum teòric sobre els dos mètodes analítics
utilitzats en els experiments per la determinació quantitativa de la cafeïna del
cafè. La cromatografia de líquids d’alta resolució (HPLC) i l’espectroscopia UVVIS.
A la part experimental, es van realitzar diferents assajos fins a obtenir les
condicions òptimes en cadascuna de les tècniques per a la determinació tant
qualitativa con quantitativa de la cafeïna, ajudant-nos de la interpolació en una
recta de calibratge confeccionada amb les solucions patró de cafeïna de concentració coneguda. També es van assajar diferents mètodes d’extracció de la cafeïna dels diferents cafès. Desprès de posar a punt tant el mètode de separació de la cafeïna del cafè com els mètodes analítics utilitzats: HPLC i espectrofotomètric, es va procedir a la determinació quantitativa de la cafeïna en diferents cafès comercials de divers origen i característiques.
Un cop efectuades totes les determinacions de cafeïna en els diferents cafès,
treballant sempre amb varies repeticions per poder realitzar un petit estudi estadístic dels valors obtinguts i assegurar la fiabilitat d’ells, es va intentar treure
conclusions analitzant els valors de cafeïna obtinguts i una d’elles és la demostració, tal i com prevèiem, de que la quantitat de cafeïna depèn tant del tipus de cafè, com del seu país d’origen i del seu processat.
En aquest projecte s’han tingut en compte les normes de bones pràctiques al
laboratori (GLP) i criteris de sostenibilitat i el respecte pel medi ambient
realitzant una bona gestió del residus generats. |