Determinació de la deposició atmosfèrica de metalls pesants a les Muntanyes de Prades (Tarragona) a partir dels bioindicadors Xanthoria parietina i Hypnum cupressiforme
Achotegui-Castells, Ander
Ribas Artola, Àngela (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2009
Descripció: 101 p.
Resum: En aquest estudi s'ha determinat la deposició atmosfèrica de metalls pesants a partir dels bioindicadors Xanthoria parietina (liquen) i Hypnum cupressiforme (molsa), en 16 punts de mostreig repartits per la zona on s'ubicarà el futur parc natural de les Muntanyes de Prades (Tarragona). A partir de la comparació de les concentracions obtingudes en aquest treball amb les d'altres estudis de plantejament equiparable, es va comprovar que la majoria de valors de concentració dels metalls eren similars als d'altres zones geogràfiques estudiades, a excepció del crom i el níquel, que presentaven valors clarament més elevats. A partir de proves estadístiques (ANOVA, regressions múltiples) es va determinar que existien diferències significatives entre les concentracions de metalls dels diferents punts de mostreig. També es van detectar correlacions significatives entre les concentracions dels punts de mostreig i la distància d'aquests respecte els focus potencials de contaminació que s'havien considerat prèviament. Amb les dades obtingudes a partir un petit anàlisi de la riquesa liquènica dels punts de mostreig, es va disposar d'informació extra per poder avaluar les fonts i el patró de distribució d'aquests contaminants.
Resum: The aim of this research was to determine the atmospheric deposition of heavy metals by the chemical analysis of the biomonitors Xanthoria parietina (lichen) and Hypnum cupressiforme (moss)in the area of the natural park of Muntanyes de Prades (Northeast Spain). By the comparison of the obtained concentrations with other studies of similar approach, we could proof that the majority of the metal concentration values were similar to the ones found in papers analyzing other geographic places, except for Cr and Ni, that showed clearly higher values. By statistical tests (ANOVA, multiple regression) we found significative differences in metal concentrations between the sampling points and significative correlations between the sampling points concentration values and the distance between the pollution focus and the sampling points. The obtained data in a small study of the zone lichen's richness helped to understand better the environmental distribution of the analyzed pollutants.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Metalls pesants ; Aspectes ambientals ; Contaminació ; Indicadors (Biologia)



8 p, 214.1 KB

101 p, 6.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2009-07-15, darrera modificació el 2022-07-16



   Favorit i Compartir