To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/2099.1/13262

Contribution to the Study, Design and Analysis of a System to Provide QoS for Virtual Networking
Madriles Soriano, Josep Oriol
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Telemàtica; Hesselbach Serra, Xavier
English: Virtualization is one of the long term solutions to face Internet ossification problem which is unable to support new services due to the lack of coordination between different Internet Service Providers. By allowing several heterogeneous networks to share a physical substrate, virtualization provides flexibility, diversity and promises security and increased manageability. In this thesis a flexible and technology independent system is presented including the required mechanisms and modules inside the network management system block to manage independently virtual networks resources. The system allows providing quality of service and traffic engineering to different traffic classes within a virtual network. An evaluation of the system is done through a set of models each one regarding a different module used, Virtual Network Control, Virtual Network Reconfiguration, Call Access Control, Background Monitoring System and Dynamic Resource Allocation, to prove that their role is needed to make the system provide the qualities mentioned. Some general recommendations are given about the system, and specifically when squatting occurs evaluating whether the use of the Squatting Kicking Model is suitable for the proposed system. Finally conclusions and future work are commented concluding the content of the present thesis.
Castellano: La virtualización es una de las soluciones a largo plazo para solucionar el problema de la osificación de Internet la cual es incapaz de soportar nuevos servicios a causa de la falta de coordinación entre distintos Proveedores de Servicio. Permitiendo que varias redes heterogéneas compartan un mismo sustrato físico, la virtualización provee flexibilidad, diversidad y promete seguridad y mayor capacidad de gestión. En esta tesis se presenta un sistema independiente de cualquier tecnología y flexible incluyendo los mecanismos y módulos necesarios dentro del bloque de gestión de red para manejar independientemente recursos de las redes virtuales. El sistema permite proveer calidad de servicio e ingeniería de tráfico a distintas clases de tráfico dentro de una red virtual. Se hace una evaluación del sistema a través de un conjunto de modelos cada uno de ellos correspondiendo a un módulo distinto usado, Control de Red Virtual, Reconfiguración de Red Virtual, Control de Acceso de Llamada, Sistema de Monitorización en Segundo Plano y Asignación de Recursos Dinámicos, para demostrar que su función es necesaria para hacer que el sistem cumpla con las cualidades mencionadas. Se dan algunas recomendaciones generales sobre el sistema, y específicamente cuando sucede el squatting evaluando si el uso del Modelo de Pateo Squatting es adecuado para el sistema propuesto. Finalmente se comentan algunas conclusiones y trabajo futuro concluyendo el contenido de la presente tesis.
Català: La virtualització és una de les solucions a llarg termini per tal de solucionar el problema de l'ossificació d'Internet la qual és incapaç de soportar nous serveis degut a la falta de coordinació entre els diferents Proveïdors de Servei. Permetent que diverses xarxes heterogènies comparteixin el mateix substrat físic, la virtualització proveeix flexibilitat, diversitat i promet seguretat i una major capacitat de gestió. En aquesta tesi es presenta un sistema independent de qualsevol tecnologia i flexible incloent els mecanismes i mòduls necessaris dins del bloc de gestió de xarxa per tal de manejar independentment els recursos de xarxes virtuals. El sistema permet proveir qualitat de servei i enginyeria de tràfic a diferents classes de tràfic dins d'una xarxa virtual. Es fa una evaluació del sistema a través d'un conjunt de models cada un d'ells corresponent a un mòdul diferent usat, Control de Xarxa Virtual, Reconfiguració de Xarxa Virtual, Control d'Accés de Trucada, Sistema de Monitorització en Segon Pla i Assignació de Recursos Dinàmics, per a demostrar que la seva funció és necessària per tal que el sistema cumpleixi les qualitats citades. Es donen algunes recomenacions generals sobre el sistema, i específicament quan succeeix el squatting evaluant si l'ús del Model de Puntada Squatting és adequat per al sistema proposat. Finalment es comenten algunes conclusions i treball futur concloent el contingut de la present tesi.
-Àrees temàtiques de la UPC::Informàtica::Enginyeria del software
-Virtual computer systems
-DiffServ
-QoS
-MPLS
-Preemption
-Virtual Networking
-DiffServ
-Telemàtica
-Sistemes virtuals (Informàtica)
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Spain
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
Research/Master Thesis
Universitat Politècnica de Catalunya
         

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

 

Coordination

 

Supporters