Importancia de los factores predictivos patológicos vigentes en el carcinoma de células renales cromófobo
Pardo Duarte, Paola
Rodríguez Faba, Óscar, dir.
Palou, Juan, dir.
Rius Cornadó, X., (Xavier), dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Data: 2011
Descripció: 29 p.
Resum: Introducció: Els factors predictius patològics vigents per al carcinoma de cèl·lules renals cromòfob (CCRC) mantenen gran controvèrsia en la actualitat, sent la utilitat de la classificació del grau nuclear Fuhrman per a aquest subtipus histològic un dels factors més qüestionats. Objectiu: Avaluar la utilitat pronòstica dels actuals factors patològics predictius a la nostra sèrie de carcinomes de cèl·lules renals tipus cromòfob. Materials i metodologia: Realitzarem una revisió retrospectiva dels paràmetres clínico-patològics de pacients portats a nefrectomia radical per CCRC. Les característiques clínico-patològiques analitzades van ser l'estadi TNM, grau Fuhrman, invasió microvascular, necrosi tumoral, trombus tumoral, marges quirúrgics positius, invasió del greix perinefrític i compromís del sistema col·lector. Resultats: En l'anàlisi multivariant només l'estadi tumoral es va confirmar com a factor predictiu independent de recurrència. Conclusions: l'estadi tumoral prediu agressivitat en el CCR cromòfob. La classificació de grau nuclear de Fuhrman no és útil en aquest subtipus histològic.
Resum: Introducción: Los factores predictivos patológicos vigentes para el carcinoma de células renales cromófobo (CCRC) mantienen gran controversia en la actualidad, siendo la utilidad de la clasificación del grado nuclear Fuhrman para este subtipo histológico uno de los factores más cuestionados. Objetivo: Evaluar la utilidad pronostica de los actuales factores patológicos predictivos en nuestra serie de carcinomas de células renales tipo cromófobo. Materiales y métodos: Realizamos una revisión retrospectiva de los parámetros clínico-patológicos de pacientes llevados a nefrectomía radical por CCRC. Las características clínico-patológicas analizadas fueron el estadio TNM, grado Fuhrman, invasión microvascular, necrosis tumoral, trombo tumoral, márgenes quirúrgicos positivos, invasión de la grasa perinefritica y compromiso del sistema colector. Resultados: En el análisis multivariante sólo el estadio tumoral se confirmo como factor predictivo independiente de recurrencia. Conclusiones: El estadio tumoral predice agresividad en el CCR cromófobo. La clasificación de grado nuclear de Fuhrman no es útil en este subtipo histológico.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Cirurgia i Ciències Morfològiques [5600168]
Col·lecció: Facultat de Medicina. Departament de Cirurgia. Treballs de recerca de postgrau
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Ronyons ; Càncer



29 p, 566.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2012-01-20, darrera modificació el 2023-07-26



   Favorit i Compartir