Análisis de la dimensión ambiental de la tenencia de la tierra. El caso de la Zona Protectora y Parque Nacional Volcán Tenorio de Costa Rica
Lladonosa Rodié, Duna
Llauradó Calero, Gisela
Boada, Martí 1949- , dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2011
Descripció: 122 p.
Resum: El presente estudio consiste en la elaboración de un mapa del estado de tenencia de la tierra actual de la Zona Protectora y Parque Nacional Volcán Tenorio situado al norte de Costa Rica. A partir de este resultado cartográfico se efectuarán estudios referentes al estado legal de las propiedades, al tipo de propiedad, a la ubicación de las propiedades dentro del Área Silvestre Protegida y al evalúo de los conflictos legales dentro de ésta. Por otro lado, se analiza la cobertura de la tierra y el estado de conservación. La metodología utilizada se basa en el uso de Sistemas de Información Geográfica y en la verificación de la información mediante puntos GPS tomados al campo y su análisis en la oficina. Los resultados muestran una reubicación de los planos más precisa y real que la indicada por el Catastro Nacional. Aunque las propiedades privadas son mayoritarias, el área de estudio presenta en general un porcentaje alto de masa boscosa, mientras que en las zonas limítrofes se encuentra una fragmentación del hábitat determinada por herbazales. Este estudio contribuye a una mejor gestión y conservación del Área Protegida y es un avance en el ordenamiento territorial del país.
Resum: El present estudi consisteix en l'elaboració d'un mapa d'estat de tinença de la terra actual de la Zona Protectora i Parque Nacional Volcán Tenorio situat al nord de Costa Rica. A partir d'aquest resultat cartogràfic s'efectuaran estudis referents a l'estat legal de les propietats, al tipus de propietats, a la ubicació de les propietats dintre de l'Área Silvestre Protegida i a l'avaluació dels conflictes legals dintre d'aquesta. Per altra banda, s'analitza la cobertura de la terra i l'estat de conservació. La metodologia utilitzada es basa en l'ús dels Sistemes d'Informació Geogràfica i en la verificació de la informació mitjançant punts GPS recollits al camp i l'anàlisi a l'oficina. Els resultats mostren una reubicació dels plànols més precisa i real que la indicada pel Catastro Nacional. Tot i que les propietats privades són majoritàries, l'àrea d'estudi presenta en general un percentatge alt de massa boscosa, mentre que en les zones limítrofes s'observa una fragmentació de l'hàbitat determinada per herbassars. Aquest estudi contribueix a una millora en la gestió i conservació de l'Área Protegida i és un avanç en l'ordenament territorial del país.
Resum: The present study consists of the creation of a map which shows the current land tenure in the regions Zona Protectora and Parque Nacional Volcán Tenorio, both situated in the north part of Costa Rica. Considering this cartographic result, further studies will be made regarding the following aspects: the legal status and the types of land tenure, the location of the land within the protected area and the evaluation of the legal conflicts within this area. On the other hand, the cover and the conservation of the land are also being analysed. The methodology used to put this analysis into practice is based on Geographic Information Systems and on the checking of information by GPS located on land or in the laboratory. The results show a relocation of the maps which is considered more real and precise than that posed by the Catastro Nacional. Although the majority of land is private property, the area of study shows a high percentage of wooded mass. On the borderline of this area there is a fragmentation of the environment because of grasslands. This study contributes to a better management and conservation of the protected area and it means a step forward the territorial organization of the country.
Nota: Aquest document conté originàriament altre material i/o programari només consultable a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Parcs nacionals i reserves ; Costa Rica ; Tinença de la terra ; Cartografia ambiental



Projecte
122 p, 5.5 MB

Resum
14 p, 781.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2012-01-20, darrera modificació el 2022-08-26



   Favorit i Compartir