Enfocament psicosocial del nou delicte de captació i adoctrinament de persones per a cometre activitats terroristes
Alonso, Ferran
Trujillo, Humberto
Institut de Ciències Polítiques i Socials. Barcelona, Catalunya

Publicació: Institut de Ciències Polítiques i Socials (Barcelona, Catalunya) 2012
Descripció: 24 p.
Resum: La darrera reforma del Codi penal espanyol ha suposat la introducció de nous il·lícits penals amb la finalitat de proporcionar respostes més ajustades a les noves realitats criminals. Una d'aquestes modificacions afecta els articles propis de terrorisme i, concretament el 576, que inclou una sèrie de figures delictives noves, com ara, la captació i l'adoctrinament per a cometre activitats terroristes. Tanmateix, aquesta novetat pot provocar malentesos a l'hora d'avaluar el valor de la prova. La captació i l'adoctrinament són fases d'un procés "de radicalització violenta", sobre el qual no existeix un consens unànime entre els especialistes i acadèmics sobre la descripció del mateix i les variables que hi intervenen. Aquest working paper pretén aportar una visió des de la psicologia social del procés de la radicalització violenta i l'experiència d'una investigació sobre els processos de manipulació psicològica que intervenen en la captació i adoctrinament de terroristes d'una cèl·lula gihadista detectada a presons espanyoles. Els resultats obtinguts poden ser de gran utilitat per realitzar peritatges de la prova més precisos.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Col·lecció: Institut de Ciències Polítiques i Socials. Working papers
Col·lecció: Working papers (Institut de Ciències Polítiques i Socials (Barcelona, Catalunya)) ; 303
Document: Working paper
Matèria: Terrorisme ; Psicologia social



24 p, 173.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2012-03-15, darrera modificació el 2022-07-10



   Favorit i Compartir