Abstract:
|
Aquest TFC discuteix la possibilitat d’avaluar la qualitat del raïm a la vinya.
Després de relacionar l’estat vegetatiu i productiu de la vinya amb la
maduració fenòlica del raïm, comprovar que es possible estimar la qualitat
del raïm a la vinya abans de la verema. L’estimador més potent de la
qualitat del raïm determinada a través de la seva composició fenòlica
sembla ser la fitxa Vitur, proposada per la Unidad de Viticultura de la
Universidad de La Rioja, on el Dr. Tardáguila i el Dr. Martínez de Toda han
obtingut bons resultats.
Amb la fitxa Vitur aconseguim donar una puntuació a la vinya, mitjançant
una sèrie de paràmetres qualitatius i quantitatius que s’analitzen a camp,
d’entre els que destaquen la superfície foliar exposada i la producció, entre
d’altres. Aquest instrument pot ajudar a classificar i separar el raïm en
funció de la seva qualitat, a més d’afegir més transparència a les relacions
entre productors de raïm i bodegues.
En aquest projecte hem fet el mateix al Penedès, on la fitxa Vitur encara no
és coneguda. L’estudi s’ha realitzat a les vinyes dels proveïdors de Masia
Bach (Grup Codorniu, S.A), en les varietats negres d’Ull de Llebre i
Cabernet Sauvignon, principalment.
A més a més, per avaluar l’eficàcia d’aquesta fitxa també hem fet un estudi
a laboratori analitzant el most. D’una banda hem analitzat els paràmetres
bàsics de grau, acidesa i pH, i de l’altre paràmetres qualitatius, com
antocians i intensitat de color, mitjançant espectofotometría.I finalment, hem fet un estudi estadístic comparatiu dels valors obtinguts
amb la fitxa Vitur i els de laboratori, per avaluar la seva concordança i
veure l’eficàcia de la Vitur. |