Proxies de temperatura i pluviositat per a la reconstrucció climàtica a la Península Ibèrica
Colomer Ventura, Ferran
Rosell Melé, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2012
Descripció: 115 p.
Resum: Amb la finalitat d'avaluar els lípids alquilats com a proxies de precipitació i temperatura a la Península Ibèrica, s'han analitzat 23 mostres de sòls de diferents punts del territori espanyol. L'estudi d'aquests biomarcadors cuticulars s'ha fet a través de la identificació i quantificació del seu contingut a les mostres, el càlcul de diversos paràmetres com l'índex de preferència de carboni (CPI), la longitud mitjana de cadena (ACL) o la pèrdua de matèria orgànica per ignició (LOI), i la recerca de correlacions estadístiques entre les variables climàtiques dels punts de mostreig i els resultats obtinguts. Aquests conclouen amb el fet de que els lípids alquilats són útils com a biomarcadors cuticulars de plantes superiors i tenen un potencial significatiu com a proxies de precipitació a la Península Ibèrica.
Resum: Con la finalidad de evaluar los lípidos alquilados como proxies de precipitación y temperatura en la Península Ibérica, se han analizado 23 muestras de suelos de distintos puntos del territorio español. El estudio de estos biomarcadores cuticulares se ha hecho mediante la identificación y quantificació de su contenido en las muestras, el cálculo de varios parámetros como el índice de preferencia de carboni (CPI), la longitud mediana de cadena (ACL) o la pérdida de materia orgánica por ignición (LOI), y la búsqueda de correlaciones estadísticas entre las variables climáticas de los puntos de muestreo y los resultados obtenidos. Estos concluyen con el hecho de que los lípidos alquilados son útiles como biomarcadores cuticulars de plantas superiores y que tienen un potencial significativo como proxies de precipitación en la Península Ibérica.
Resum: In order to evaluate the alkyl lipids as proxies for temperature and precipitation in the Iberian Peninsula 23 soil samples were analyzed from different parts of Spain. The study of these cuticular biomarkers was done through the identification and quantification of content in the samples, the calculation of various parameters such as carbon preference index (CPI), average chain length (ACL) or the loss of organic matter by ignition (LOI), and the search for statistical correlations between climatic variables of sampling locations and the results. They conclude affirmatively that the alkyl lipids are useful as higher plant cuticular biomarkers and have significant potential as proxies of precipitation in the Iberian Peninsula.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Paleoclimatologia ; Península Ibèrica ; Pluviometria



Resum
10 p, 765.2 KB

Projecte
115 p, 2.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2012-12-11, darrera modificació el 2022-07-10



   Favorit i Compartir