Resum:
|
L’objectiu d’aquest estudi és plantejar un estat de la qüestió sobre la producció vinària i d’àmfores en època romana a l’àrea de l’ager Tarraconensis i les terres de l’Ebre (possiblement corresponents al territorium de Dertosa), intentant posar en relació el testimoni arqueològic sobre els elements de transformació agrícola (premses, dipòsits) i la producció i distribució de les àmfores. S’ha pogut documentar una producció primerenca d’àmfores de la forma Dressel 1 en època tardorepublicana, reduïda pel que ara sabem a la zona de l’Alt Camp, i potser també present a la zona de Dertosa (forn del Mas d’Aragó). Tanmateix, la producció més important correspon a l’època altimperial. En època d’August es documenta l’aparició dels tallers de l’ager Dertosanus, així com a la part oriental de l’ager Tarraconensis (Darró, el Vilarenc) i al taller de la Canaleta (Vila-seca), on es produïren àmfores de la forma Oberaden 74. Tanmateix, fou en plena època julioclàudia quan les figlinae de l’àrea del Baix Camp es posaren en marxa, amb la producció d’àmfores de les formes Dressel 2-4 i 7-11. Aquesta producció es relaciona amb el vi de Tarraco al qual fan referència les fonts escrites llatines, i arqueològicament sembla que es pot perllongar almenys fins a final del segle II i inici del III. |
Abstract:
|
The objective of this study is to look into the question of wine and amphora production during the Roman period in the area of the ager Tarraconensis and the River Ebro (possibly corresponding to the territorium of Dertosa). We attempt to link the archaeological evidence of agricultural processing equipment (presses and deposits) to the production and distribution of amphoras. An early production of Dressel 1 amphoras has been documented in the Late Republican period, although the evidence we have so far confines it to the Alt Camp and possibly the area of Dertosa (the Mas d’Aragó kiln). However, the largest production corresponds to the Early Imperial period. During the time of Augustus, workshops were opened in the ager
Dertosanus, in the eastern part of the ager Tarraconensis (Darró, El Vilarenc) and at La Canaleta (Vila-seca), where Oberaden 74 amphoras were manufactured. Nevertheless, it was in the full Julio-Claudian period when the figlinae in the Baix Camp area began to operate, producing Dressel 2-4 and 7-11 amphoras. This production was linked to the Tarraco wine referred to in the Latin written sources and, archaeologically, it appears to have continued at least until the end of the 2nd and beginning of the 3rd centuries. |