Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/268036

Técnicas constructivas en la Tarraconensis durante la Antigüedad Tardía. Planteamientos y estrategias de investigación para una propuesta de síntesis
Beltrán de Heredia Bercero, Julia; Macias Solé, Josep Maria
La documentació i l’anàlisi de les tècniques constructives a l’antiguitat tardana és un objectiu poc comú en la recerca arqueològica sobre aquest període, en part a causa d’una implantació encara incipient de l’arqueologia de l’arquitectura. Aquest document pretén abordar la necessitat de dur a terme aquesta tasca, sobre la base de l’exposició d’una sèrie de tècniques específiques que, en un context de deshomogeneïtzació, permeten reconèixer elements comuns. Com a preàmbul, s’exposen una sèrie de criteris d’anàlisi i descripció que caldrà tenir en compte en el futur, en cas de desenvolupar projectes globals de caracterització d’un període històric fonamental per comprendre la pervivència de les tècniques constructives romanes i la seva influència a l’alta edat mitjana.
La documentación y el análisis de las técnicas constructivas en la antigüedad tardía es un objetivo poco común en la investigación arqueológica sobre este período, en parte debido a una implantación aún incipiente de la arqueología de la arquitectura. Este documento pretende abordar la necesidad de llevar a cabo esta tarea, en base a la exposición de una serie de técnicas específicas que, en un contexto de deshomogeneización, permiten reconocer elementos comunes. Como preámbulo, se exponen una serie de criterios de análisis y descripción que deben tenerse en cuenta en el futuro, en caso de desarrollar proyectos globales de caracterización de un período histórico fundamental para comprender la pervivencia de las técnicas constructivas romanas y su influencia en el alto medioevo.
The documentation and analysis of construction techniques in Late Antiquity is not a very widespread objective in the archaeological research on this period, partly due to a still incipient implementation of the archaeology of architecture. This paper seeks to approach the need to perform this task, based on setting out a series of specific techniques which, in a non-homogenisation framework, enable common elements to be recognised. As a preamble, a series of analysis and description criteria are introduced that should be considered in the future when developing global characterisation projects of a historical period fundamental to understand the survival of Roman construction techniques and their influence in the Low Middle Ages.
a documentation et l’analyse des techniques de construction dans l’Antiquité tardive est un objectif peu courant dans la recherche archéologique sur cette période. Cela est dû, en partie, à l’implantation naissante de l’archéologie de l’architecture. Ce document a pour but d’aborder ce thème à partir de l’exposition d’une série de techniques spécifiques qui, dans un contexte de déshomogénéisation permettent de reconnaître des éléments communs. En guise de préambule, nous exposons une série de critères d’analyse et de description dont il faudra tenir compte dans le futur dans le cas où l’on développerait des projets globaux de caractérisation d’une période historique fondamentale pour comprendre la survie des techniques de construction romaines et leur influence pendant le haut Moyen-âge.
2016
90 - Arqueologia. Prehistòria
Arquitectura romana -- Espanya
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
23 p.
Article
Article
Museu d'Història de Barcelona
         

Full text files in this document

Files Size Format
2016.-Beltran.macias.quarhis.pdf 6.826 MB PDF

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters