Título:
|
Informació alimentària: qüestions ètiques, jurídiques i polítiques; Información alimentaria: cuestiones éticas y jurídico-política; Food information: ethical, legal and policy issues
|
Autor/a:
|
Plana Casado, María José; Lecuona Ramírez, Itziar de
|
Otros autores:
|
Universitat de Barcelona |
Abstract:
|
[cat] L’Observatori de Bioètica i Dret (OBD) inicia amb aquest document sobre
les qüestions ètiques, juridiques i polítiques a l’entorn de la informació alimentària
una nova línia de documents que tracten les implicacions ètiques,
jurídiques i socials dels temes alimentaris, per la importància creixent que
tenen i per la seva relació amb la bioètica i els drets humans.
La finalitat és incidir en les polítiques públiques i en el debat social informat
sobre els reptes bioètics que plantegen el sistema alimentari actual i
la seva evolució; atenent, en particular, al paper que la innovació i les tecnologies
de la informació tindran en la seguretat, qualitat i sostenibilitat efectives
del sistema, i en especial pel que fa a la comunicació i la percepció dels
riscos per part dels ciutadans.
El Grup d’Opinió de l’Observatori de Bioètica i Dret es va constituir el
1996 sota la direcció de la Dra. María Casado i té entre els seus objectius
incidir en el diàleg entre la universitat i la societat mitjançant la transmissió
del coneixement cientificotècnic i els arguments necessaris per participar en
un debat social informat. Amb la publicació d’aquest document sobre informació
alimentària ja són vint-i-cinc els documents que han tractat temes
d’actualitat sobre els quals no existeix una opinió unànime, ni en la societat
ni en les diferents comunitats científiques implicades. Això ha requerit identificar
els problemes, contrastar els arguments i proposar recomanacions de
consens.
En aquest document, centrat en les qüestions bioètiques que tenen a
veure amb la informació alimentària, el Grup d’Opinió vol posar de manifest
la desconnexió existent entre l’actual política d’informació alimentària,
basada en l’etiquetatge i la difusió indiscriminada d’informació alimentària
que suporta el consumidor, així com les conseqüències que aquesta situació
té sobre les eleccions alimentàries individuals, la salut pública i la perpetuació
de pràctiques productives i patrons de consum ambientalment i
socialment insostenibles. |
Abstract:
|
[spa] El Observatorio de Bioética y Derecho (OBD), con este documento sobre
las cuestiones éticas y jurídico-políticas relacionadas con la información alimentaria,
inicia una nueva línea de documentos acerca de las implicaciones
éticas, jurídicas y sociales de los temas alimentarios, dada su importancia creciente
y su relación con la bioética y los derechos humanos.
La finalidad es incidir en las políticas públicas y en el debate social informado
sobre los retos bioéticos que plantea el sistema alimentario actual y
su evolución, atendiendo, en particular, al papel que van a jugar la innovación
y las tecnologías de la información en la seguridad, la calidad y la sostenibilidad
efectiva del sistema, y especialmente a la comunicación y percepción
de los riesgos por parte de los ciudadanos.
El Grupo de Opinión del OBD que ha elaborado este documento se
constituyó en 1996 bajo la dirección de la Dra. María Casado. Entre sus objetivos
se encuentra incidir en el diálogo entre la universidad y la sociedad
mediante la transmisión del conocimiento científico-técnico y los argumentos
necesarios para participar en un debate social informado. Con la publicación
de este documento sobre información alimentaria, se han elaborado ya
veinticinco documentos relacionados con temas de actualidad y sobre los que
no existe una opinión unánime ni en la sociedad ni en las diversas comunidades
científicas implicadas, hecho que ha requerido identificar los problemas,
contrastar los argumentos y proponer recomendaciones de consenso.
En este documento, centrado en las cuestiones bioéticas relativas a la información
alimentaria, se quiere poner de manifiesto la desconexión que
existe entre la actual política de información alimentaria basada en el etiquetado
y la difusión indiscriminada de información alimentaria que soporta el
consumidor, así como las consecuencias que esta situación tiene en las elecciones
alimentarias individuales, la salud pública y la perpetuación de prácticas
productivas y patrones de consumo ambiental y socialmente insostenibles. |
Abstract:
|
[eng] With this document on food information: ethical, legal and policy issues, the
Bioethics and Law Observatory (OBD) initiates a new line of publications
on the ethical, legal and social implications of food-related issues, given
their increasing importance and their relationship to bioethics and human
rights. The aim of this work is to influence public policy and inform social debate
on the bioethical challenges posed by the current food system and its
evolution. In particular, the document takes into account the role that innovation
and information technologies will play in the safety, quality and
sustainability of the system. It addresses specifically communication-related
issues and public perception of risks associated with foods.
The “Opinion Group” of the OBD that has prepared this document was
constituted in 1996 under the leadership of Dr. María Casado. Among its
objectives is to influence the dialogue between the university and society
through the transference of scientific-technical knowledge and the analysis
of arguments needed to participate in informed social debate. With the
publication of this document on food information, twenty-five documents
have now been published concerning current issues on which no agreed
upon consensus in society or in the various scientific communities involved
exists. This has required identifying problems, comparing perspectives and
proposing consensus-based recommendations.
This document focuses on bioethical issues related to food information
and highlights the disconnect between current food information policy
based on labelling and the indiscriminate dissemination of food information
available to the consumer through different channels. It also identifies the
consequences of this disconnect on individual food choices, public health
and the perpetuation of environmentally and socially unsustainable production
practices and patterns of consumption. |
Materia(s):
|
-Aliments -Indústria alimentària -Consum d'aliments -Bioètica -Food -Food industry -Food consumption -Bioethics |
Derechos:
|
cc by-nc-nd (c) Edicions de la Universitat de Barcelona i Plana Casado, Ma. José et al., 2017
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/ |
Tipo de documento:
|
Libro |
Editor:
|
Edicions de la Universitat de Barcelona
|
Compartir:
|
|