Per accedir als documents amb el text complet, si us plau, seguiu el següent enllaç: http://hdl.handle.net/2445/114605

Dolç, salat, amargant, àcid, umami... I aigua!
Bueno i Torrens, David, 1965-
Universitat de Barcelona
Observada amb un microscopi, la llengua sembla un paisatge lunar: plena de turons i cràters, i solcada per profundes valls. La major part d'aquests accidents geogràfics corresponen als diversos receptors del gust. Tradicionalment s'havia dit que aquests receptors ens permeten percebre quatres gustos diferents: salat, dolç, amargant i àcid, als quals es va afegir durant la dècada dels 80 un cinquè gust, l'umami, que es troba en les proteïnes i en aliments com els tomàquets, el formatge curat i alguns bolets i algues. Un equip de recerca de l'Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech), als EUA, i de la Universitat de Duisburg-Essen, a Alemanya, encapçalat pel neurocientífic Yuki Oka, ha descobert que la llengua té un sisè sentit del gust que permet distingir l'aigua. Aquesta troballa, publicada a Nature Neuroscience, permet explicar per què els animals poden diferenciar l'aigua de qualsevol altre fluid, i de quina manera controlen la quantitat d'aigua que beuen per apaivagar la set. [...]
-Sentits
-Aigua
-Paladar
-Senses
-Water
-Palate
(c) Edició de Premsa Periòdica Ara, 2017
Contribució a premsa
Article - Versió publicada
Edició de Premsa Periòdica Ara
         

Mostra el registre complet del document