Effect of the level of concentrate in the diet of dairy sheep on the milk yield and cheeseyielding features of the milk
Minh, Lý Đắc Triệu

Data: 2016
Descripció: 35 p.
Resum: Diet is an important factor to contribute the final quality of dairy products in ruminants, in which the supplementation with concentrate is used to increase and to equilibrate the intake of nutrients, expecting to produce a higher milk yield or to modify its composition. Nevertheless, the effects of forage:concentrate ratio on milk composition and cheese-yielding performances are scarcely known in the case of dairy sheep. With this aim, an experiment was conducted using a total of 72 dairy ewes at early lactation and lasting 3 mo. Ewes of 2 breeds (Manchega, n = 36; Lacaune, n = 36) at d 60 of lactation were allocated in balanced groups of 6 ewes by breed. Experimental treatments consisted of different levels of concentrate (%, dry matter basis) added to a total mixed ration made of a similar forage and fed ad libitum; they were: Control (C, 30%), Medium (T1, 45%) and High (T2, 60%). Ewes were machine milked twice daily and milk yield automatically collected at each milking by using electronic identification and direct flow milk meters. Individual milk samples were collected on d 90 and 120 of lactation for composition and to evaluate the coagulation and cheese-yielding features of the milk according to treatments. Despite clear differences observed by ewe breed and stage of lactation, no differences were detected by the forage:concentrate ratio for all the milk yield and composition traits studied as well as on the cheese-yielding performances. In conclusion, under the feeding and management conditions used, the high- (Lacaune) and medium-yielding (Manchega) dairy ewes used may be fed with a wide range of concentrate (30 to 60%, on dry matter basis) without deleterious effects on milk and cheese-yielding traits. The optimal diet to be used in dairy ewes should depend on the forages and concentrate market prices and not on dairy performances.
Resum: La alimentación es un importante factor determinante de la calidad final de los productos lácteos en rumiantes, en los que el suplementario con concentrado se usa para aumentar o equilibrar la ingestión de nutrientes, esperando producir así una mayor producción de leche o modificar su composición. Sin embargo, los efectos de la relación forraje:concentrado en la producción de leche y rendimiento quesero en ovejas lecheras es poco conocido. Con este objetivo, se llevó a cabo un experimento utilizando un total 72 ovejas lecheras a inicio de lactación y durante 3 meses. Ovejas de 2 razas (Manchega, n = 36; Lacaune, n = 36) a los 60 d de lactación se distribuyeron en grupos equilibrados de 6 ovejas por raza. Los tratamientos experimentales consistieron en distintos niveles de concentrado (%, sobre material seca) añadidos a una ración base de realizada con el mismo forraje y ofrecida ad libitum; estos fueron: Control (C, 30%), Medio (T1, 45%) y Alto (T2, 60%). Las ovejas se ordeñaron a máquina dos veces al día y su producción de leche se midió automáticamente en cada ordeño utilizando identificación electrónica y medidores de leche de flujo directo. A los 90 y 120 d de lactación, se recogieron muestras individuales de leche para analizar la composición y para evaluarlas propiedades de coagulación y rendimiento quesero de la leche según los tratamientos. A pesar de las claras diferencias observadas según la raza de ovejas y el estado de lactación, no se detectaron diferencias debidas a la relación forraje:concentrado en todas las variables de producción y composición de leche estudiadas, así como tampoco en las del rendimiento quesero. En conclusión, en las condición es de alimentación y manejo utilizadas, ovejas lecheras de alto (Lacaune) y medio (Manchega) nivel de producción pueden ser alimentadas con un amplio rango de concentrado (30 a 60%, sobre materia seca) sin apreciables efectos negativos en los caracteres lecheros y queseros. La ración optima a ser usada en ovejas lecheras, dependerá de los precios de mercado de los forrajes y concentrados y no de sus efectos en los rendimientos lecheros.
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Llengua: Anglès
Titulació: Qualitat d'Aliments d'Origen Animal [4313796]
Col·lecció: Facultat de Veterinària. Treballs de màster i postgrau. Màster oficial de Qualitat d'Aliments d'Origen Animal
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Llet



35 p, 1.1 MB

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Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2018-01-17, darrera modificació el 2022-10-22



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