Estudio de gestión de la finca La Esperanza, municipio de Pueblo Nuevo, Nicaragua
NICASOST (Grup de recerca)
Permanyer Martínez, Olga
Rovira Dalmau, Laura
Zaguirre Bruque, Anna
López Laguna, Darwing Obed
Videa Vanegas, César Ernesto
Boada, Martí 1949- , tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Rodríguez Pérez, Ramona, tut.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2009
Descripció: 84 p.
Resum: El presente proyecto tiene como finalidad el análisis de la Finca la Esperanza, en la localidad de Pueblo Nuevo, en la República de Nicaragua. En dicho análisis se estudian parámetros edáficos, calidad de agua y económicos, con el objetivo de poder plantear una propuesta de mejora en los rendimientos de la finca tanto a nivel económico como ambiental. La iniciativa de realizar este estudio surge de las necesidades del propio agricultor, que plantea el desarrollo rural sobre la base de actividades respetuosas con el medio. Las estrategias a los problemas sociales originados por la producción agraria industrial, como el éxodo rural, la pérdida de la agricultura convencional, la nueva función de los espacios agrarios de la sociedad, etc. , se formalizaron en el denominado Desarrollo Sostenible. A nivel de finca cualquier concepción de sustentabilidad necesita que el agrosistema sea considerado como un ecosistema, en el que la investigación y la producción busquen no solamente altos rendimientos sino la optimización del sistema como un todo. Tal propósito requiere armonizar una viabilidad económica con otras variables, como estabilidad ecológica y equidad social. Para ello, los principios básicos de un sistema sostenible son: la conservación de los recursos renovables, la adaptación del cultivo al ambiente y el mantenimiento de un moderado pero sostenible nivel de producción. Como resultado de los análisis y observaciones hechas a lo largo de la estancia en la finca, se propone un plan de actuación de 10 años de duración en los cuales se procura alcanzar no únicamente unas cuotas máximas de rendimiento sino también la supervivencia de los recursos, base de la familia Videa Vanegas, propietarios.
Resum: El present projecte té com a finalitat l'anàlisi de la Finca La Esperanza, a la localitat de Pueblo Nuevo, República de Nicaragua. En aquest anàlisi s'estudien paràmetres edàfics, qualitat de l'aigua i econòmics, amb l'objectiu de poder plantejar una proposta de millora en els rendiments de la finca tant a nivell econòmic com ambiental. La iniciativa de realitzar aquest estudi sorgeix de les necessitats del propi agricultor, que planteja el desenvolupament rural sobre les bases de les activitats respectuoses amb el medi. Les estratègies als problemes socials originats per la producció agraria industrial, tals com l'èxode rural, la pèrdua de l'agricultura convencional, la nova funció dels espais agraris de la societat, etc. , es formalitzaren en el denominat Desenvolupament Sostenible. A nivell de finca qualsevol concepció de sostenibilitat necessita que l'agrosistema sigui considerat com a un ecosistema, en el qual la investigació i la producció busquen no només alts rendiments sinó també l'optimització del sistema com a tal. Aquest propòsit requereix harmonitzar una viabilitat econòmica amb d'altres variables, com estabilitat ecològica i equitat social. Per aconseguir-ho, els principis bàsics d'un sistema sostenible són: la conservació dels recursos renovables, l'adaptació del cultiu a l'ambient i el manteniment d'un moderat però sostenible nivell de producció. Com a resultat dels anàlisis i observacions fetes durant l'estància a la finca, es proposa un pla d'actuació de 10 anys de durada en els quals es procura assolir no només unes quotes màximes de rendiment sinó també la supervivència dels recursos, base de la família Videa Vanegas, propietaris.
Resum: The present project has the the intention of analysing the plot La Esperanza, in the town of Pueblo Nuevo, Nicaragua's Republic. In this analysis it has been studied edafic parameters, water quality and economic facts, aiming to propose an improvement in the land's performance, both as an output and as environmental aspects. The initiative of carrying out this study comes from the farmer's own necessities, who develops the rural development on the bases of environmental friendly processes. The strategies carried out to the social problems that the industrial production generates, as the rural exodus, the lost of traditional agricultural practices, the new use of the agrarian areas, etc. , are formalized in the Sustainable Development concept. At the plot level any perception of sustainability needs the agrosystem to be considered as an ecosystem, in which the research and production are looking for not just high yields but also the optimization of the system. This purpose requires to harmonize an economic viability with other concepts, such as ecologic stability and social equality. To reach this point, the basic principles of a sustainable system are: the conservation of the renewable resources, the adaptations of the crop to the environment and the maintenance of a reasonable but sustainable level of production. As a result of the analysis and the observation accomplished during the stay in the area, a 10 years performance planning has been proposed, trying to reach not only maximum output quotas but also the survival of the resources, basis of the Videa Vanegas family, the owners.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Agricultura ; Nicaragua ; Granges familiars ; Agricultura de conservació



Resum del projecte
11 p, 108.7 KB

Projecte
84 p, 1.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-03-24, darrera modificació el 2022-08-23



   Favorit i Compartir