Abstract:
|
L’objectiu principal d’aquest treball és estudiar el creixement i la
producció de gírgoles (Pleurotus ostreatus) en diversos substrats com són:
palla (substrat control), encenalls, polpa de poma, pasta de soja i purins.
Barrejant aquests elements en diferents percentatges es van obtenir les 35
combinacions de substrats amb 3 rèpliques de cadascuna. El propòsit era
aclarir quin és el substrat òptim per al cultiu i la producció de gírgoles.
Per dur a terme aquesta experiència es va inocular la varietat H9 de
Pleurotus ostreatus en els 105 pots que contenien els diferents substrats i es
van incubar amb absència de llum a una temperatura de 25-28ºC durant uns 40
dies (fins que el miceli va compactar i colonitzar el substrat). Periòdicament es
va estimar el creixement micel·liar mitjançant fotografies. Tot seguit, es van
portar a una cambra frigorífica a 15 ºC per donar-los-hi un cop de fred i després
a un laboratori, a temperatura ambient. Durant aquest temps els bolets van
créixer i a mida que assolien les mides i pesos estàndar es tallaven, es
pesaven i s’assecaven.
Els resultats obtinguts permeten concloure que els substrats que
contenen poma suporten un creixement micel·liar i una producció de bolets més
elevada que la resta. Els substrats que contenen pasta de soja no han permès
la producció i, en molts casos, ni tan sols el creixement del fong. La presència
de purí no afecta ni al creixement micel·liar ni a la producció de la soca
provada. |