Codificación a nivel de paquete para comunicaciones móviles por satélite
Montalbán Gutiérrez, Rafael
Seco Granados, Gonzalo, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes)
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria

Data: 2007
Descripció: 53 p.
Resum: Una de les opcions que es contemplen per transmetre continguts multimèdia i proporcionar accés a Internet a grups de usuaris mòbils és fer servir satèl·lits. Les condiciones de propagació del canal mòbil impliquen que d'una manera o altra haurem de garantir la qualitat de servei. Això té fins i tot més importància si tenim en compte que, en el cas d'accés a Internet, no es té la capacitat d'assumir cert percentatge de pèrdua de dades que tenim, per exemple, en la transmissió de so o vídeo (rebaixant la qualitat). Entre les principals alternatives per a aquesta classe d'entorns es troba la inclusió de codificacions a nivell de paquet. El funcionament d'aquesta tècnica es basa en incloure a la transmissió paquets redundants, obtinguts mitjançant un determinat algoritme. El receptor podrà recuperar la informació original que es volia enviar, sempre que hagi rebut una certa quantitat de paquets, similar a la quantitat de paquets originals. A aquest mecanisme se'l coneix com Forward Error Correction (FEC) a nivell de paquet. En aquesta memòria es valoren breument les alternatives existents i s'expliquen algunes de les codificacions per a FEC més importants. A continuació es realitza un estudi compartiu d'algunes d'elles: les variants de LDPC (Low Density Parity Check) conegudes com LDGM (Low Density Generator Matrix), i la codificació Raptor.
Resum: Una de las opciones contempladas para transmitir contenidos multimedia y proporcionar acceso a Internet a grupos de usuarios móviles es el uso de satélites. Las condiciones de propagación del canal móvil implican que de alguna manera deberemos garantizar la calidad de servicio. Esto cobra incluso más importancia si tenemos en cuenta que, en el caso de acceso a Internet, no se tiene la capacidad de asumir cierto porcentaje de pérdida de datos que tenemos, por ejemplo, en la transmisión de sonido o vídeo (rebajando la calidad). Entre las principales alternativas estudiadas para esta clase de entornos está la inclusión de codificaciones a nivel paquete. El funcionamiento de esta técnica se basa en incluir en la transmisión paquetes redundantes, obtenidos mediante un determinado algoritmo. El receptor será capaz de recuperar la información original que se quería enviar, siempre y cuando haya recibido correctamente una cierta cantidad de paquetes, similar a la cantidad de paquetes originales. A este mecanismo se le conoce como Forward Error Correction (FEC) a nivel de paquete. En esta memoria se valora brevemente las alternativas existentes y se explican algunas de las codificaciones para FEC más importantes. A continuación se realiza un estudio comparativo de algunas de ellas: las variantes de LDPC (Low Density Parity Check) conocidas como LDGM (Low Density Generator Matrix), y la codificación Raptor.
Resum: The use of satellites is one of the options considered to broadcast multimedia contents and to provide access to the Internet for groups of mobile users. The propagation conditions of mobile channel make necessary to guarantee the quality of service. This is even more important if we note that no data loss is allowed in the case of providing Internet access, while in sound or video transmissions it is (reducing the quality). One of the main alternatives which is being studied for this environments is the inclusion of packet level codifications. The basic idea of this technique is to include redundant packets in the transmission. These redundant packets can be obtained using a codification algorithm. The receiver will be able to recover all the original information provided it has received a certain amount of packets which will be similar to the amount of original packets. This technique is known as packet level Forward Error Correction (FEC). In this dissertation, the alternatives to FEC are briefly explained. Next, some of the most important packet level FEC codifications are explained. After that, a comparative study of some of them will be done, specifically the LDPC (Low Density Parity Check) variants known as LDGM (Low Density Generator Matrix) and the Raptor codification.
Resum: Nota: Aquest document conté originàriament altre material i/o programari només consultable a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i l'escola i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació [2500898]
Col·lecció: Escola d'Enginyeria. Projectes i treballs de final de carrera. Enginyeria Tècnica de Telecomunicació. Especialitat de Sistemes Electrònics
Document: Treball final de grau
Matèria: Comunicacions mòbils ; Sistemes multimèdia



Projecte
53 p, 1.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Enginyeria. TFM

 Registre creat el 2009-07-15, darrera modificació el 2022-08-23



   Favorit i Compartir