Abstract:
|
L’aroma és una de les característiques més importants del menjar, i està directament
relacionada amb la qualitat del producte i amb l’acceptació del client. Per aquest motiu
l’objectiu d’aquest projecte ha estat determinar la viabilitat de la recuperació de les aromes
que es perden durant el procés de fabricació industrial del cacau en pols, les quals,
actualment, formen part dels COV’s que contribueixen a la contaminació olfactiva en un
polígon industrial situat dins una zona urbana.
S’han analitzat diferents alternatives presents en el mercat i d’entre elles s’han escollit les
dues alternatives més viables tecnològicament per poder dur a terme l’esmentada
recuperació: la condensació parcial i la condensació parcial combinada amb pervaporació.
Aquesta elecció es fonamenta en el fet que es parteix d’un corrent de pèrdua el qual és un
vapor rescalfat amb un contingut de productes aromàtics considerable.
En aquest projecte s’ha procedit a fer una primera aproximació per a establir qualitativa i
quantitativament els components principals de les aromes que, actualment, són emeses a
l’atmosfera. A tal efecte s’ha fet un estudi bibliogràfic previ a la utilització de la tècnica
analítica, GC-MS.
Per acabar, s’ha descrit un possible plantejament del projecte global a llarg termini amb
l’objectiu que, un cop s’iniciï a nivell industrial aquest projecte, es pugui seguir un esquema
de les activitats a fer. Totes elles necessàries per a la recuperació de les aromes i així donar
la possibilitat a l‘empresa, on s’ha desenvolupat aquest PFC, d’obrir-se a un nou mercat. |