Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/377588

El primer tractat de gravat calcogràfic
Figueras Ferrer, Eva
Els estudis sobre la historia del gravat coincideixen a designar l'obra de Manuel de Rueda Instrucción para gravar en cobre, publicada l'any 1761, com el primer manual calcogràfic escrit a Espanya. Es tracta, bàsicament, d'una traducció de les fonts bibliogràfiques franceses, entre les quals cal destacar la d'Abraham Bosse. En aquest article tenim la satisfacció de publicar un manuscrit espanyol, inèdit fins ara, que precedeix un segle l'obra de Manuel de Rueda. Es titula Método para gravar al agua fuerte y sobre marfil i forma part dels fons de la Biblioteca Nacional de Madrid amb la referencia ms. 9338. El manuscrit va ésser redactat entre el 1643 -data d'una de les estampes que l'il·lustren, titulada Les Graveurs, d'Abraham Bosse- i el 1679, quan mor Joan-Josep d’Àustria, a qui, segons la taxació deis seus béns, pertanyia l'obra. El que ja és un fet indubtable és la distinció -que caldria tenir en compte d'ara endavant- entre el primer tractat escrit a Espanya i el primer editat a Espanya, el qual continuaria essent el de Manuel de Rueda de l'any 1761.
Los estudios sobre la historia del grabado coinciden en designar la obra de Manuel de Rueda Instrucción para grabar en cobre, publicada en 1761, como el primer manual calcográfico escrito en España. Se trata, básicamente, de una traducción de las fuentes bibliográficas francesas, entre las que debemos destacar la de Abraham Bosse. En este artículo nos complace publicar un manuscrito español, inédito hasta ahora, que precede en un siglo a la obra de Manuel de Rueda. Se titula Método para gravar al agua fuerte y sobre marfil y forma parte del fondo de la Biblioteca Nacional de Madrid, con la referencia ms. 9338. El manuscrito fue redactado entre 1643 -fecha de una de las estampas que lo ilustran, titulada Les Graveurs de Abraham Bosse- y 1679, cuando muere Juan-José de Austria, a quien, según la tasación de sus bienes, pertenecía la obra. Es ya un hecho indudable la distinción -que debería tenerse en cuenta a partir de ahora- entre el primer tratado escrito en España y el primero editado en España, que continuaría siendo el de Manuel de Rueda de 1761.
The studies about the history of engraving coincide in pointing out Manuel de Rueda's work Instrucción para gravar en cobre (Instructions to engrave on copper), published in 1761, as the first calcographic handbook written in Spain. Basically, it is a translation of the bibliographic French sources among them ouststands Abraham Bosse's. In this article, we are pleased to publish a Spanish manuscript, not-known until now, which is previous to Manuel de Rueda's work in one century. Its title is Método para gravar al agua fuerte y sobre marfil, and it is part of the National Library of Madrid's fund with reference ms. 9338. The manuscript was written between 1643 -date of one of the pictures that illustrate it called Les Graveurs by Abraham Bosse- and 1679, when Joan-Josep from Austria died, to whom according to the inventory of his belongings, he was the owner of the work. Undoubtly, there should be made the distinction -it should be taken into account from now on - between the first essay written in Spain and the first essay published in Spain, which would be Manuel de Rueda's of 1761.
1993
Gravat
Tècniques de gravat
Fonts històriques
Manuscrits
Biblioteca Nacional d'Espanya
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons:http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/
12 p.
Article
Article - Published version
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Butlletí del Museu Nacional d'Art de Catalunya, 1993, vol I, núm. 1, pp. 263-274
         

Full text files in this document

Files Size Format
19Primer_Figueras.pdf 3.411 MB PDF

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

Rosado Rodrigo, Pilar; Figueras Ferrer, Eva; Reverter Comes, Ferran
Rosado Rodrigo, Pilar; Figueras Ferrer, Eva; Reverter Comes, Ferran; Planas Rosselló, Miquel
Figueras Ferrer, Eva; Valle, Joan; Redondo i Arolas, Mar; Marcos, M. Carmen; Lopez Vidal, Pere
 

Coordination

 

Supporters