Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/43850

Un problema d'excés: l'eutrofització
Bertran Recasens, Bernat
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Cervera Casaponsa, Jordi
Treball de recerca realitzat per un alumne d'ensenyament secundari i guardonat amb un Premi CIRIT per fomentar l'esperit científic del Jovent l'any 2009. L’objectiu del treball era el de comprovar si era possible provocar un procés d'eutrofització en unes peixeres, com a simulació del procés que es dóna de forma natural en alguns llacs i basses del nostre país. Mantenint una peixera de control, en les altres dues hi provocàvem un excés de nutrients abocant fertilitzant sintètic en diferents concentracions per tal de comprovar les diferències causades per aquest procés de contaminació ambiental. Una vegada fet l'experiment, tot i que no s’ha aconseguit un alt grau d’eutrofització i per tant, no s’ha pogut demostrar moltes de les conseqüències d’aquest procés, sí que s’ha aconseguit dur a terme una contaminació i s’ha pogut observar com evoluciona un medi alterat per l’home respecte un ecosistema amb òptimes condicions. Al comparar aquest experiment amb la realitat actual s’observa que tots els canvis que han succeït a petita escala en aquests ecosistemes, en la natura, es produeixen en un major grau i amb unes conseqüències molt més adverses pels organismes.
Research project carried out by a pupil of secondary education and rewarded with a Prize CIRIT to foster the scientific spirit of the Youth in year 2009. The objective of the work was checking out if it was possible to provoke a process of eutrophication in some fish tanks, as a simulation of the process that is given in a natural way in some lakes and ponds of our country. Maintaining a fish tank of control, in the other two we provoked an excess of nutrients pouring synthetic fertilizing one into different concentrations in order to check out the differences caused by this process of environmental pollution. Once made the experiment, even though a high degree has not been achieved of eutrophication and therefore, many of the consequences of this process has not been able to be demonstrated, but it has been managed to carry out a pollution and it has been able to be observed how an altered environment evolves by the man with respect to an ecosystem with optimum conditions.
21-02-2010
57 - Biologia
Eutrofització
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
69 p.
Trabajo/Proyecto fin de carrera
Els ajuts de l'AGAUR;2009PJ00209
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato Descripción
metahemoglobinèmia.MPG 11.63 MB MPEG video Vídeo on s’observen els símptomes de la metahemoglobinèmia
PJ_20090020901.pdf 6.267 MB PDF Treball principal

Mostrar el registro completo del ítem