El proyecto de Tratado Constitucional : la participación regional en el control de subsidiariedad
Morata, Francesc

Títol variant: Jornades: "Els impactes de la Constitució Europea" 13-14 de gener de 2005
Publicació: Institut Universitari d'Estudis Europeus 2005
Descripció: 25 p.
Resum: La subsidiarietat és el principi filosòfic que es nodreix de diferents fonts teòriques. Una de les definicions més comunes és la que sosté que la presa de decisions s'ha de fer el més a prop possible dels ciutadans de manera que els nivells superiors de govern s'ocupin només del que els nivells inferiors no estiguin en condicions de dur a terme eficaçment per si sols. Partint d'aquesta premissa, aquest treball es divideix en tres apartats. El primer repassa l'evolució del principi de subsidiarietat a la UE des del Tractat de Maastricht. El segon analitza el debat que va tenir lloc a la Convenció Europea voltant d'aquest principi i la proposta final recollida en el projecte de Tractat Constitucional. El tercer i últim estudia les implicacions institucionals que podrien derivar d'aquesta per les regions amb competències legislatives i, en particular, per les Comunitats Autònomes.
Resum: La subsidiariedad es el principio filosófico que se nutre de distintas fuentes teóricas. Una de las definiciones más comunes es la que sostiene que la toma de decisiones debe realizarse lo más cerca posible de los ciudadanos de modo que los niveles superiores de gobierno se ocupen sólo de lo que los niveles inferiores no estén en condiciones de llevar a cabo eficazmente por si solos. Partiendo de esta premisa, el presente trabajo se divide en tres apartados. El primero repasa la evolución del principio de subsidiariedad en la UE desde el Tratado de Maastricht. El segundo analiza el debate que tuvo lugar en la Convención Europea alrededor de dicho principio y la propuesta final recogida en el proyecto de Tratado Constitucional. El tercero y último estudia las implicaciones institucionales que podrían derivarse de ésta para las regiones con competencias legislativas y, en particular, para las Comunidades Autónomas.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Institut Universitari d'Estudis Europeus. Governança Multinivell a la Unió Europea, "EUgov". Working papers
Col·lecció: Working Papers On Line (WPOL) ; 09/2005
Document: Working paper
Matèria: Constitucions ; Unió Europea ; Subsidiarietat



25 p, 117.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2012-12-11, darrera modificació el 2022-07-10



   Favorit i Compartir