Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/210330

La ramaderia extensiva a la Vall d'Alinyà. Un retrat de la ramaderia de muntanya del segle XXI
Ramcat (Grup de recerca); Hernàndez i Costa, Anna; Rodríguez i García, Eduard; Rodon i Rius, Anna
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Boada, Martí, 1949-; Casacuberta Arola, Núria; Duch Cortinas, Jordi; Rieradevall, Joan
El projecte se centra en el la vall d’Alinyà, en els terrenys de la Fundació Territori i Paisatge que abasten des dels cims del Port del Comte, a més de 2.000 m d’altitud fins més avall del nucli de Perles en els 500 m, en un ambient de muntanya a la comarca de l’Alt Urgell, Catalunya. L’objectiu principal ha estat diagnosticar la situació de la ramaderia extensiva de la vall, tot predient la seva viabilitat socioeconòmica com a estratègia de futur, tant pel que fa la seva població, com per les característiques d’un paisatge en mosaic molt ben afaiçonat per la mà humana en el passat. Aquesta diversitat paisatgística assegurada per l’existència de la ramaderia extensiva, provoca una riquesa en biodiversitat ecològica, en front del creixement continu de la massa forestal causat per l’abandonament de les activitats a la muntanya. Un dels aspectes estudiats de la ramaderia de la vall, ha estat la gestió dels cinc ramats existents en l’actualitat, dos de vaques, un de cabres, un d’ovelles i un de cavalls. Des de la identificació dels moviments de transtermitància durant les diferents estacions de l’any, a la de l’obtenció dels diferents recursos alimentaris pel bestiar provinents directament de la natura. Les entrevistes personals als ramaders han estat una important font d’informació i de tractament de dades per poder diagnosticar la situació actual del sector i de la figura del pastor com a figura professional clau en la vessant socioeconòmica i paisatgística local. Es van poder identificar clarament els problemes amb els quals es troba la ramaderia extensiva i quins reptes presenta per poder arribar a ser un sector de futur per a la població de la vall. En aquest context es proposen mesures de millora de l’activitat i de difusió dels productes agroramaders de qualitat.
El proyecto se centra en el valle de Alinyà, en los terrenos de la Fundación “Territori i Paisatge” que abastan des de las cimas del Port del Comte, a más de 2.000 m de altitud hasta más abajo del núcleo de Perles en los 500 m, en un entorno de montaña en la comarca del Alt Urgell, Catalunya. El objetivo principal ha sido diagnosticar la situación de la ganadería extensiva del valle, y poder predecir su viabilidad socioeconómica como estrategia de futuro, tanto en términos de su población, como por las características de un paisaje en mosaico muy bien moldeado por la mano humana en el pasado. Esta diversidad paisajística asegurada por la existencia de la ganadería extensiva, provoca una riqueza en biodiversidad ecológica, provocada ante el contínuo crecimiento de los bosques causada por el abandono de las actividades en la montaña. Uno de los aspectos estudiados de la ganadería del valle, ha sido la gestión de los cinco rebaños existentes en la actualidad, dos de vacas, uno de cabras, uno de ovejas y uno de caballos. Desde la identificación de los movimientos de transtermitancia durante las diferentes estaciones del año, a la de la obtención de los diferentes recursos alimenticios para el ganado que viene directamente de la naturaleza. Las entrevistas personales a los ganaderos han sido una importante fuente de información y procesamiento de datos para poder diagnosticar la situación actual del sector y de la figura del pastor como figura profesional clave en la faceta socioeconómica y paisajística local. Se pudieron identificar claramente los problemas con que se encuentra la ganadería extensiva y qué retos presenta para poder llegar a ser un sector de futuro para la población del valle. En este contexto se proponen medidas de mejora de la actividad y de promoción de los productos ganaderos de calidad.
The project focuses on Alinyà valley in the land that belongs to Fundació Catalunya Caixa, covering the tops of the Port del Comte, reaching to 2,000 m , to below the center of Perles village, situated at 500 m., in a mountain environment in the region of Alt Urgell, Catalonia. The main objective was today nose the state of ranching in the valley, even predicting the socio-economic viability as a future strategy, both in terms of its population, as the features of a lands cape mosaics happing well the human hand in the past. This landscape diversity assured by the existence of ranching, causing a wealth of ecological biodiversity in the face of continued growth forest caused by the abandonment of the mountain activities. One of the studied farming in the valley, has been hand ling the five herds in existence, two of cows, one of a goats, one of sheeps and the last of horses, and management system of all of them. From the identification of pasturage movements during different seasons, the obtaining of different food resources by livestock directly from nature. Personal interviews with the farmers have been an important source of information and data processing to diagnose the current situation of the sector and the role of pastor as a key figure in the professional aspects of socioeconomic and local landscape. We were able to clearly identify the problems which is ranching and the challenges presented to become an industry of the future for the people of the valley. In this context, measures are proposed to improve the activity and distribution of quality farming products .
2013-02
504 - Ciències del medi ambient
Ramaderia -- Alinyà (Vall)
Ramaderia -- Ecologia -- Alinyà (Vall)
Alinyà (Vall)
Alt Urgell (Catalunya)
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
127 p.
Bachelor Thesis
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
PFC_Ramcat_article.pdf 522.4 KB PDF Resum
PFC_Ramcat.pdf 6.923 MB PDF Projecte

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters