Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/350101

Els aspectes que afecten la preparació per a la interpretació : breu recerca de la neurociència i la psicologia que envolten la pràctica musical
Gorchs Cauba, Núria
Escola Superior de Música de Catalunya; Mercadal-Brotons, Melissa
La interpretació musical és una disciplina que engloba una sèrie d'aspectes tant mentals i psicològics com físics i tècnics. En aquest treball, primer es fa una contextualització i explicació de l'anatomia i les funcions del cervell, posant especial èmfasi en els hemisferis cerebrals i la neuroplasticitat. Aquests dos conceptes tenen una part crucial en l'aprenentatge i la interpretació musical, amb diferències mostrades entre el cervell d'un músic respecte al d'un no músic. Les emocions juguen un paper clau dins aquesta pràctica, així com altres aspectes físics i cognitius que s'analitzen seguidament. Tot aquest complex marc que envolta la interpretació, ens fa pensar que és necessària una preparació psicològica específica per dur a terme aquesta tasca. Aquest treball és una breu recerca centrada sobretot en la part psicològica i mental de la preparació per a la interpretació musical.
La interpretación musical es una disciplina que engloba una serie de aspectos tanto mentales y psicológicos como físicos y técnicos. En este trabajo, primero se hace una contextualización y explicación de la anatomía y las funciones del cerebro, poniendo especial énfasis en los hemisferios cerebrales y la neuroplasticidad. Estos dos conceptos tienen una parte crucial en el aprendizaje y la interpretación musical, con diferencias mostradas entre el cerebro de un músico respecto al de un no músico. Las emociones juegan un papel clave dentro de esta práctica, así como otros aspectos físicos y cognitivos que se analizan seguidamente. Todo este complejo marco que envuelve la interpretación, nos hace pensar que es necesaria una preparación psicológica específica para llevar a cabo esta tarea. Este trabajo es una breve investigación centrada sobre todo en la parte psicológica y mental de la preparación para la interpretación musical.
Musical performance is a discipline that involves many aspects such as mental and psychological, as well as physical and technical ones. In this project, first I do a contextualization and an explanation of the brain anatomy and its functions, giving special importance to cerebral hemispheres and neuroplasticity. These two concepts have a very important part in the learning process and in the musical performance, with differences shown between the brain of a musician and that of a non-musician. The emotions also take an important part in the practice as well as other physical and cognitive aspects which are analyzed below. All this difficult background that surrounds the performance makes us think that a specific psychological preparation is needed to carry out this task. This project is a brief research focused mainly on the psychological and mental component of the preparation to music performance.
2017-09
78 - Música
Música -- Interpretació (Fraseig, dinàmica, etc.)
Música -- Aspectes psicològics
Neuropsicologia
Neurociència afectiva
Cervell -- Localització de funcions
Psicologia de l'aprenentatge
Aprenentatge -- Aspectes fisiològics
Música -- Ensenyament
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons:http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/
49 p.
Research/Master Thesis
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
TFM Núria Gorchs Cauba.pdf 863.8 KB PDF Treball fi de màster

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters