Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/355780

Implementació d'una aproximació musical a l'anàlisi tímbrica del so : un programari prototip per al compositor i per a l'intèrpret
Garcia Ginjaume, Carla
Escola Superior de Música de Catalunya; Resina, Eduard
El timbre és un paràmetre acústic complex que encara no s’entén completament. Donat el seu caràcter multidimensional, és difícil de definir el timbre d’un so amb dades científiques objectives. S’ha implementat un prototip de programari que permet l’anàlisi en temps real d’algunes de les característiques tímbriques més recurrents de sons mantinguts produïts per instruments de corda. Aquesta eina informàtica s’ha desenvolupat amb els llenguatges de programació Pure Data i Processing amb l’objectiu de detectar dimensions com la brillantor, el flux espectral, la compactació i la sorollositat tímbrica. El component pràctic d’aquest treball s’ha complementat amb un resum de l’evolució dels estudis tímbrics més rellevants i l’actual estat de la qüestió en relació a aquest terreny. Aquest programari pot ser d’interès per a diversos sectors musicals i de recerca i pot incentivar la creació de composicions basades en el timbre.
El timbre es un parámetro acústico complejo que aún no se comprende completamente. Dado su carácter multidimensional, es difícil de definir el timbre de un sonido con datos científicos objetivos. Se ha implementado un prototipo de software que posibilita el análisis a tiempo real de algunas características tímbricas más recurrentes de sonidos mantenidos producidos por instrumentos de cuerda. Esta herramienta informática se ha desarrollado con los lenguajes de programación Pure Data y Processing con el objetivo de detectar dimensiones como el brillo, el flujo espectral, la compactación y el ruido tímbrico. La componente práctica de este trabajo se ha complementado con un resumen de la evolución de los estudios tímbricos más relevantes y el actual estado de la cuestión en relación a este campo. Este software puede ser de interés para varios sectores musicales y de investigación y puede incentivar la creación de composiciones basadas en el timbre.
Timbre is a complex acoustic parameter that is still not completely understood. Due to its multidimensional character, it is difficult to define the timbre of a sound with scientific objective data. The author implements a software prototype to enable an analysis in real time of some of the most recurrent timbre characteristics of the sustained sounds produced by string instruments. This software tool has been developed with the programming languages Pure Data and Processing in order to detect timbre parameters such as brightness, spectral flux, compactedness and noisiness. The practical component of the paper is complemented with a review of the evolution of the most relevant timbre investigations and the current state of knowledge concerning this field. This programme may be of interest to a vast array of musical and research fields and may stimulate the creation of timbre-based compositions.
2018-06
78 - Música
So -- Tractament per ordinador
So
Programes d'ordinador
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
39 p.
Bachelor Thesis
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
TFG Carla Garcia Ginjaume.pdf 2.055 MB PDF Treball fi de grau

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters