Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/374714

El Canto del Búho : música como dispositivo del poder
Andrés Ruano, Celia de
Escola Superior de Música de Catalunya; López Cano, Rubén, 1966-
El presente trabajo propone indagar en el estudio de la música como un fenómeno significante. Pretende centrarse en entenderla como discurso que genera la realidad social del contexto en el que se desarrolla. Los objetivos de este estudio son los siguientes: identificar los significados sociales que la música expresa, principalmente aquellos que se reproducen en beneficio del sistema de poder imperante, y articular una propuesta artística (El Canto del Búho) coherente con lo desarrollado en el marco teórico. Con este fin, las preguntas de investigación son las siguientes: ¿Puede entenderse la música, a nivel de discurso, como un fenómeno cultural con valor de significación social? ¿Qué tipo de propuesta artística puede darme la posibilidad de expresar el discurso elaborado? Las cuestiones se responden gracias a una metodología basada en la investigación documental y artística. Las respuestas obtenidas muestran, por un lado, cómo la música colabora en la construcción de los sujetos y de la realidad económica, política y social del sistema hegemónico occidental y, por otro lado, mi búsqueda identitaria frente a la crisis artística, dada mi trayectoria de pianista clásica que busca descubrir otras realidades musicales.
El present treball proposa indagar en l'estudi de la música com un fenomen significant. Pretén centrar-se en entendre-la com discurs que genera la realitat social del context en el qual es desenvolupa. Els objectius d'aquest estudi són els següents: identificar els significats socials que la música expressa, principalment aquells que es reprodueixen en benefici del sistema de poder imperant, i articular una proposta artística (El Cant del Mussol) coherent amb el desenvolupat en el marc teòric. Amb aquesta finalitat, les preguntes de recerca són les següents: Es pot entendre la música, a nivell de discurs, com un fenomen cultural amb valor de significació social? Quin tipus de proposta artística pot donar-me la possibilitat d'expressar el discurs elaborat? Les qüestions es responen gràcies a una metodologia basada en la investigació documental i artística. Les respostes obtingudes mostren, d'una banda, com la música col·labora en la construcció dels subjectes i de la realitat econòmica, política i social del sistema hegemònic occidental i, d'altra banda, la meva recerca identitària davant de la crisi artística, degut la meva trajectòria de pianista clàssica que busca descobrir altres realitats musicals.
The present work proposes to inquire into the study of music as a significant phenomenon. It aims to focus on understanding it as a discourse that generates the social reality of the context in which it develops. The targets of this study are to identify the social significance that music sets forth, mainly that which is reproduced for the benefit of the prevailing power system, and articulate an artistic proposal (El Canto del Búho) coherent with the theoretical framework developed. For this purpose, the research questions are as follows: Can music be understood, at the discourse level, as a cultural phenomenon with a value of social significance? What kind of artistic proposal can give me the possibility of expressing the elaborated speech? The questions are answered thanks to a methodology based on documentary and artistic research. The derived answers show, on the one hand, how music collaborates in the construction of the economic, political and social reality of the Western hegemonic system and, on the other hand, my identity research to overcome the artistic crisis, a classical pianist who seeks other musical realities.
2019-06
78 - Música
Música -- Aspectes socials
Música -- Influència
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
67 p.
Bachelor Thesis
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
TFG Celia de Andrés Ruano.pdf 336.6 KB PDF Treball fi de grau

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters