Abstract:
|
En aquest projecte s’analitza i es determina la influència de la gestió del coneixement i de les
tecnologies de la informació i les comunicacions en la innovació de productes i processos en
la indústria agroalimentària a Catalunya.
Així doncs, en primer lloc s’expliquen els aspectes més destacats sobre la gestió del
coneixement, les TIC que més s’utilitzen per a la gestió del coneixement i els conceptes
bàsics sobre la innovació i la seva relació amb la gestió del coneixement. També s’expliquen
les característiques més importants de la indústria agroalimentària a Catalunya.
Després, es realitza una anàlisi estadística per a determinar algunes de les relacions més
significatives entre la gestió del coneixement i l’ús de les tecnologies de la informació en la
innovació que s’està duent a terme a les petites i mitjanes empreses de la indústria
agroalimentària a Catalunya. Concretament es determina 3 models. El tres models es
proposen explicar el grau de innovació que es realitza a les empreses agroalimentàries de
Catalunya.
Mitjançant l’ús dels mètodes de la Cp de Mallows i de la regressió pas a pas es determina
quins són els factors de la gestió del coneixement i de les tecnologies de la informació i les
comunicacions que influeixen significativament en la valoració de la innovació.
Degut a que la gestió del coneixement que es realitza en algunes empreses és baixa, s’ha
analitzat les causes per les quals no s’ha implantat un programa de gestió del coneixement
en aquestes empreses.
També es fa una anàlisi complementària de les valoracions sobre innovació, gestió del
coneixement i tecnologies de la informació i les comunicacions mitjançant taules de
contingència.
I, a més a més, s’ha investigat sobre l’ús que es fa de les TIC per a realitzar les diferents
activitats del procés de creació i gestió del coneixement. Per a fer aquest estudi es realitzen
uns gràfics que mostren la freqüència en que s’utilitza cada TIC per a dur a terme cadascuna
de les activitats del procés de creació i gestió del coneixement.
Finalment, s’estudia el possible impacte ambiental i social que pot representar la gestió del
coneixement i la innovació en aquestes empreses. |