To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/10459.1/64677

Caracterització fisicoquímica i bioaccessibilitat de nanoemulsions multicapa enriquides amb β-carotè
Costa Alegret, Laura
Odriozola Serrano, Isabel; Universitat de Lleida. Facultat de Medicina
El β-carotè és un compost liposoluble difícil d’ incorporar als aliments. Les nanoemulsions multicapa podrien facilitar la seva incorporació i evitar la seva ràpida degradació. L’ objectiu d’aquest estudi va ser l’ obtenció de nanoemulsions multicapa enriquides amb β-carotè. Es va estudiar l’ efecte del mètode d’elaboració (microfluiditzador i ultrasons), de la concentració d’emulsionant en la primera capa (lactoferrina) i en la segona (alginat de sodi) i l’ efecte de la digestió in vitro sobre les propietats fisicoquímiques (mida de partícula, potencial zeta i índex de polidispersió). Finalment es va avaluar la digestibilitat i bioaccessibilitat del β-carotè de les nanoemulsions elaborades. Les nanoemulsions elaborades amb el microfluiditzador i amb elevades concentracions de surfactants van presentar més homogeneïtat i mides de partícula inferiors. Les nanoemulsions multicapa van ser menys homogènies i van mostrar mides de partícula superiors respecte les nanoemulsions amb una sola capa de surfactant. Durant la digestió in vitro, la mida de partícula de les nanoemulsions va augmentar en la simulació gàstrica i va tornar a disminuir en la simulació intestinal, mentre que el potencial zeta va fer-se més negatiu en avançar la digestió. La digestibilitat de l’oli va ser més ràpida en les nanoemulsions que en l’emulsió convencional i la bioaccessibilitat del β-carotè va augmentar en les nanoemulsions multicapa. Com a conclusió, es possible obtenir nanoemulsions multicapa amb β-carotè. The β-carotene is a liposoluble compound which is difficult to add in foodstuff. Multilayer nanoemulsions could make easier its incorporation and avoid its quick deterioration. The study’s main objective was the obtaining of multilayer nanoemulsions enriched with β-carotene. It has been studied the effect of the elaboration method (microfluidics and ultrasounds), of the emulsifier’s concentration in the first layer (lactoferrin) and in the second layer (sodium alginate), and also the effect of the digestion in vitro on the physicochemical properties (particle size, zeta potential and polydispersity index). Finally, the digestibility and bioaccessibility of the elaborated nanoemulsions’ β-carotene have been evaluated. The nanoemulsions elaborated with microfluidizer and containing high concentration of surfactants presented more homogeneity and showed a smaller particle size. The multilayer nanoemulsions were less homogeneous and showed a bigger particle size compared with the single surfactant layer nanoemulsions. All along the digestion in vitro, the nanoemulsions’ particle size increased in the gastric simulation and decreased again in the intestinal simulation, meanwhile the zeta potential became more negative in the digestion progress. The digestibility of oil was faster in the nanoemulsions than in the conventional emulsion, and the bioaccessibility of the β-carotene rose in the multilayer nanoemulsions. In conclusion, it is possible to obtain multilayer nanoemulsions with β-carotene.
-Nanoemulsió multicapa
-β-carotè
-Digestió in vitro
-Característiques fisicoquímiques
-Carotenoides
-Tecnologia dels aliments
-Nanotecnologia
-Digestió
cc-by-nc-nd
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Bachelor Thesis
         

Full text files in this document

Files Size Format View
lcostaa.pdf 2.284 MB application/pdf View/Open

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters