To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/10459.1/64688

Influència de l’esclerosi múltiple en la ingesta dietètica
Ros Aguilar, Susana
Serrano Casasola, José Carlos Enrique; Universitat de Lleida. Facultat de Medicina
L’Esclerosi múltiple (EM) és una malaltia autoimmune que afecta al sistema nerviós central. Cada vegada són més els estudis que investiguen quin paper juga l’alimentació en la malaltia, tan com agent protector, com pal•liatiu. En aquest treball, s’ha volgut observar si existeix relació entre els patrons de consum d’aliments, ingesta de nutrients i tres variables més: anys de malaltia, existència o no de tractament farmacològic i estat de funció física. En quant als patrons de consum alimentari, els resultats obtinguts mostren diferències significatives entre el grup control, malalts d’EM que reben tractament farmacològic, malalts d’EM que no reben tractament farmacològic i consum d’aliments proteics. En aquest sentit, els malalts d’EM que no reben tractament farmacològic ingereixen menys quantitat d’aliments proteics que els que reben tractament i a la vegada, aquests ingereixen menys aliments proteics que els controls. També s’han trobat diferències significatives entre consum de peix blanc i l’estat de la funció física en pacients amb EM. Les persones malaltes d’EM amb una funció física més deteriorada (75 punts sobre 100), consumeixen més peix blanc que els pacients amb EM amb una funció física més conservada (puntuacions superior a 75 punts sobre 100) i els grups control. No s’ha trobat relació entre consum de nutrients i les variables anys de malaltia, existència o no de tractament farmacològic i estat de funció física. Es conclou explicant que, malgrat existeixen diferències significatives en el consum de d’aliments proteics i de peix blanc, aquest resultats no afecten al consum de nutrients en els malalts d’EM. Multiple sclerosis (MS) is an autoimmune disease that affects the central nervous system. More and more studies investigate what role food plays in the disease, as a protective agent, as a palliative. With this project, it is wanted to observe whether there is a relationship between patterns of food consumption, nutrient intake and three more variables: years of illness, existence or absence of pharmacological treatment and state of physical function. Regarding the patterns of food consumption, the results obtained show significant differences between the control group, MS who receive pharmacological treatment, MS who do not receive pharmacological treatment and protein food consumption. In this way, MS patients who do not receive pharmacological treatment ingest less protein content than those who receive treatment and at the same time they ingest less protein foods than the control group. It is also found significant differences between white fish consumption and the state of physical function in patients with MS. MS sufferers with a more deteriorated physical function (75 out of 100) consume more white fish than patients with MS with a more conserved physical function (scores higher than 75 points out of 100) and control groups. It has not found a relationship between the consumption of nutrients and the variable years of illness, existence or absence of pharmacological treatment and state of physical function. It concludes that although there are significant differences in the consumption of protein and white fish, these results do not affect the consumption of nutrients in MS patients.
-Esclerosi múltiple
-Patrons de consum d’aliments
-Consum de nutrients
-Esclerosi múltiple
-Nutrició -- Necessitats
-Aliments -- Consum
cc-by-nc-nd
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Bachelor Thesis
         

Full text files in this document

Files Size Format View
srosa.pdf 348.9 KB application/pdf View/Open

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters