Para acceder a los documentos con el texto completo, por favor, siga el siguiente enlace: http://hdl.handle.net/10459.1/64691

Obtenció de sistemes d’encapsulació de compostos bioactius per millorar la seva estabilitat i bioaccessibilitat
Ballesté Muñoz, Sara
Oms Oliu, Gemma; Universitat de Lleida. Facultat de Medicina
Els compostos bioactius són substàncies que poden aportar efectes beneficiosos per l’ésser humà. No obstant, presenten una baixa estabilitat en el temps i una baixa bioaccessibilitat. Així que, existeix un gran interès per millorar la seva efectivitat i la seva incorporació en aliments. L’objectiu de l’estudi va ser obtenir sistemes d’encapsulació de compostos bioactius estables per millorar la seva bioaccessibilitat. Per una banda, nanoemulsions per la incorporació en aliments de compostos liposolubles (β-carotè) i, per l’altra, emulsions dobles per la de compostos hidrosolubles (antocianines). Es van avaluar les propietats físiques (mida de partícula, càrrega elèctrica, viscositat, color i estabilitat) de les emulsions durant 21 dies a 4 ºC i es va estudiar la digestibilitat i la bioaccessibilitat in vitro del β-carotè i de les antocianines. Es van obtenir nanoemulsions amb β-carotè encapsulat i emulsions dobles amb antocianines encapsulades estables en el temps. L’addició de polímers com la pectina o el CMC augmentava l’estabilitat d’aquestes, encara que el CMC podria dificultar la seva digestibilitat. La bioaccessibilitat era similar entre nanoemulsions i emulsions convencionals amb i sense pectina, en emulsions dobles era més elevada sense el polímer. En conclusió, l’obtenció de sistemes d’encapsulació de compostos bioactius, com són les nanoemulsions i les emulsions dobles, poden millorar l’estabilitat i la bioaccessibilitat d’aquests. Bioactive compounds are substances that can bring beneficial effects to humans. However, they have low stability over time and low bioavailability. So, there is a great interest in improving the effectiveness and their incorporation into food. The objective of the study was to obtain encapsulation systems of stable bioactive compounds to improve their bioavailability. On the one hand, nanoemulsions for the incorporation into foods of liposoluble compounds (β-carotene) and, on the other hand, double emulsions for water-soluble compounds (anthocyanins). The physical properties (particle size, electrical charge, viscosity, color and stability) of the emulsions were evaluated for 21 days at 4 ºC and the in vitro digestibility and bioaccessibility of β-carotene and anthocyanins were studied. Stable nanoemulsions with encapsulated β-carotene and double emulsions with encapsulated anthocyanins were obtained over time. The addition of polymers such as pectin or CMC increased their stability, although CMC could make it difficult for their digestibility. Bioaccessibility was similar between nanoemulsions and conventional emulsions with and without pectin, in double emulsions was higher without the polymer. In conclusion, obtaining encapsulation systems for bioactive compounds, such as nanoemulsions and double emulsions, can improve the stability and bioaccessibility of these.
-β-carotè
-Antocianines
-Encapsulació
-Estabilitat
-Bioaccessibilitat
-Carotenoides
-Pigments (Biologia)
-Compostos bioactius
cc-by-nc-nd
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
Trabajo/Proyecto fin de carrera
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato Vista
sballestem.pdf 1.738 MB application/pdf Vista/Abrir

Mostrar el registro completo del ítem

Documentos relacionados

Otros documentos del mismo autor/a