Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/373903

Mindfulness, artteràpia i realitat virtual: un programa d'intervenció dirigit als TCA
Argelagués Mariño, Paula
Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna
La prevalença dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) s’ha relacionat amb una alta morbiditat, així com a una significativa mortalitat, constituint un problema de salut pública degut al seu curs clínic prolongat i a la seva tendència a la cronificació. Tot i l’eficàcia de les teràpies psicològiques tradicionals, els elevats percentatges de recaiguda segueixen preexistint. Davant d’aquest fet, existeix la necessitat de crear noves teràpies psicològiques multidisciplinàries que concebin la psicoteràpia des d’un punt de vista més individualitzat, amb menys directivitat i, partint de la base de que el procés de curació també pot esdevenir una experiència plaent i gratificant. És per aquest motiu que la proposta que presentarem a continuació s’ha centrat en elaborar un programa d’intervenció d’artteràpia, mindfulness eating i realitat virtual, dirigit a pacients adults amb un diagnòstic d’anorèxia o bulímia nerviosa, amb l’objectiu general de millorar el seu benestar psicològic i emocional. Per tal d’assolir aquest fi, el disseny engloba una totalitat de 56 activitats i, aborda diferents temàtiques. En són exemples: l’autoestima, la gestió emocional, l’atenció plena, l’autocontrol, la interdependència, l’ansietat, les distorsions cognitives, entre d’altres. Aquests continguts s’han elaborat a partir d’una prèvia recerca bibliogràfica i d’una anàlisi qualitativa de les necessitats del col·lectiu destinatari.
La prevalencia de los Trastornos de la Conducta Alimentaria (TCA) se ha asociado a una alta morbilidad, así como a una significativa mortalidad, constituyendo un problema de salud pública debido a su curso prolongado y a su tendencia a la cronificación. A pesar de la eficacia de las terapias psicológicas tradicionales, los elevados porcentajes de recaída siguen preexistiendo. Ante este hecho, existe la necesidad de crear nuevas terapias psicológicas multidisciplinarias que conciban la psicoterapia des de un punto de vista más individualizado, con menos directividad y, partiendo de la base de que el proceso de curación también puede convertirse en una experiencia placentera y gratificante. Es por este motivo que la propuesta que presentaremos a continuación se ha centrado en elaborar un programa de intervención de arteterapia, mindfulness eating y realidad virtual, dirigido a pacientes adultos con un diagnóstico de anorexia o bulimia nerviosa, con el objetivo general de mejorar su bienestar psicológico y emocional. Para alcanzar este fin, el diseño comprende una totalidad de 56 actividades y aborda diferentes temáticas. Serian ejemplos: la autoestima, la atención plena, el autocontrol, la interdependencia, la ansiedad o las distorsiones cognitivas. Estos contenidos se han elaborado a partir de una previa búsqueda bibliográfica y de un análisis cualitativo temático de las necesidades del colectivo destinatario.
The prevalence of Eating Disorders (ED) has been linked to high rates of morbidity and mortality; this constitutes a public health issue due to the need for long-term clinical treatment and the tendency to lead to chronic conditions. Despite the effectiveness of traditional psychotherapy, high rates of relapse still exist. In view of this situation, there is a need to develop new multidisciplinary psychological therapies that view psychotherapy from an individualised perspective, which is less directive, and starts from an understanding of the healing process as potentially pleasant and rewarding. For this reason, the current proposal focuses on elaborating an art therapy, mindfulness eating and virtual reality intervention programme, aimed at adults with a diagnosis of anorexia or bulimia nervosa, to generally improve their psychological and emotional well-being. To this end, the programme design includes a total of 56 activities and addresses various topics. Some examples are: self-esteem, emotional management, full attention, self-control, interdependence, anxiety, cognitive distortions, among others. These contents have been developed through a previous bibliographic search and a qualitative analysis of the target group’s needs.
TFG del grau de Psicologia tutoritzat per Núria Farriols Hernando
2019
Psicologia -- TFG
Trastorns de la conducta alimentària -- TFG
Atenció plena -- TFG
Teràpia artística -- TFG
Realitat virtual -- TFG
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
© L'autor/a
154 p.
Trabajo/Proyecto fin de carrera
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
ARGUELADES, PAULA.pdf 2.896 MB PDF

Mostrar el registro completo del ítem