Determinació de la bioaccessibilitat "in vitro" dels carotenoides del tomàquet: efecte del grau de maduresa i de l’addició de lípids

dc.contributor
Soliva-Fortuny, Robert
dc.contributor
Rodríguez Casado, Sandra
dc.contributor
Universitat de Lleida. Facultat de Medicina
dc.contributor.author
Hernández Rosell, Sara
dc.date.accessioned
2024-12-05T23:03:24Z
dc.date.available
2024-12-05T23:03:24Z
dc.date.issued
2015-09-08T10:12:11Z
dc.date.issued
2015-09-08T10:12:11Z
dc.date.issued
2015
dc.identifier
http://hdl.handle.net/10459.1/48684
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10459.1/48684
dc.description.abstract
El consum d’aliments rics en carotenoides està associat a una disminució del risc a patir malalties cardiovasculars i degeneratives. Però la capacitat dels carotenoides per solubilitzar-se en les micel·les del intestí durant la digestió és molt limitada. Aquest estudi avalua la influència de tres estats de maduresa del tomàquet i l’addició de diferents olis (oliva, gira-sol i coco) sobre la bioaccessibilitat, i capacitat antioxidant lipofílica, de carotenoides totals i licopè mitjançant la digestió in vitro. La bioaccessibilitat es va calcular quantificant la fracció de compostos que s’alliberaren de la matriu alimentària i s’incorporaren en la fase micel•lar. La maduració va tenir un efecte significatiu en la bioaccessibilitat dels carotenoides totals i licopè i en la capacitat antioxidant. Els valors de bioaccessibilitat més alts s’observaren per als tomàquets més madurs. L’addició de lípids, abans de la digestió, va augmentar la bioaccessibilitat significativament, però no va tenir repercussió sobre la capacitat antioxidant. Encara que el tipus de lípid no va tenir efectes significatius en la bioaccessibilitat dels carotenoides i en la capacitat antioxidant lipofílica, els valors més alts es van obtenir en les mostres amb addició d’oli d’oliva. En conclusió, el grau de maduresa i la presència de lípids incrementen la bioaccessibilitat dels carotenoides totals i licopè, la qual cosa podria comportar un augment de la biodisponibilitat d’aquests compostos.
dc.language
cat
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
dc.subject
Digestió "in vitro"
dc.subject
Tomàquet
dc.subject
Carotenoides
dc.subject
Carotenoides
dc.subject
Tomàquets
dc.subject
Digestió
dc.title
Determinació de la bioaccessibilitat "in vitro" dels carotenoides del tomàquet: efecte del grau de maduresa i de l’addició de lípids
dc.type
bachelorThesis


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)