dc.contributor.author
Lara-Cortés, Estrella
dc.contributor.author
Martín Belloso, Olga
dc.contributor.author
Osorio-Díaz, Perla
dc.contributor.author
Barrera-Necha, Laura Leticia
dc.contributor.author
Sánchez-López, Jesús Arnoldo
dc.contributor.author
Bautista-Baños, Silvia
dc.date.accessioned
2024-12-05T22:35:00Z
dc.date.available
2024-12-05T22:35:00Z
dc.date.issued
2015-09-24T10:40:54Z
dc.date.issued
2015-09-24T10:40:54Z
dc.date.issued
2015-09-24T10:40:55Z
dc.identifier
https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2013.07.024
dc.identifier
http://hdl.handle.net/10459.1/48757
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10459.1/48757
dc.description.abstract
In Mexico, Dahlia flowers are commonly consumed in different type of dishes; however, there are no reports on characteristics as a functional food. Proximate composition, minerals, vitamin C, phenolic compounds, total anthocyanins, carotenoids and antioxidant activity of dahlia flowers were studied. In general, the highest values for the content of phenolic compounds, anthocyanins and antioxidant capacity were found in the purple dahlia (127.5 mg AG.g -1, 257.5 mg pelargonidin.100 g -1 and 24% of inhibition respectively). The type and concentration of phenolic compounds varied according to the color of the flower. The highest phenolic compound value was for hesperidin (398.9 mg.g -1), while the most detected phenolic compounds in the flowers were gallic and caffeic acids. Based on these results, we can recommend the consumption of dahlia flowers as functional food because it provides phenolic compounds (specially the dark-colored dahlia flowers, since they had the highest phenolic composition and antioxidant activity)
dc.description.abstract
En México, las flores de dalia son comúnmente consumidas en diferentes tipos de platillos. Sin embargo, no existen reportes
sobre sus características como alimento funcional. En esta investigación se estudió la composición proximal, el contenido
de minerales, vitamina C, compuestos fenólicos, antocianinas totales, carotenoides y actividad antioxidante de flores de
dalia. En general, los valores más altos para el contenido de compuestos fenólicos, antocianinas y capacidad antioxidante se
encontraron en las flores de dalia color púrpura (127.5 mg AG∙g-1, 257.5 mg de pelargonidina∙100 g-1 y 24 % de inhibición,
respectivamente). El tipo y la concentración de cada compuesto fenólico variaron de acuerdo al color de la flor. El valor más
alto de compuesto fenólico fue para hesperidina (398.9 mg∙g-1). Los compuestos fenólicos detectados con mayor frecuencia
en las flores fueron los ácidos gálico y cafeico. Con base en estos resultados, se puede recomendar el consumo de flores de
dalia como un alimento funcional porque aportan compuestos fenólicos (especialmente las flores de coloración oscura, ya
que presentaron la más alta composición fenólica y capacidad antioxidante)
dc.format
application/pdf
dc.publisher
Universidad Nacional Autónoma de México
dc.relation
Reproducció del document publicat a: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2013.07.024
dc.relation
Revista Chapingo Serie Ciencias Forestales y del Ambiente, 2014, vol. 20, num. 1, p. 101-116
dc.rights
(c) Universidad Nacional Autónoma de México, 2014
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.title
Actividad antioxidante, composición nutrimental y funcional de flores comestibles de Dalia
dc.title
Antioxidant capacity, nutritional and functional composition of edible Dahlia flowers
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion