A model for the study of the growth of body area in beef cattle

Un modelo para el estudio del crecimiento del área corporal en bovinos de carne

dc.contributor.author
Parés Casanova, Pere-Miquel
dc.date.accessioned
2024-12-05T22:47:23Z
dc.date.available
2024-12-05T22:47:23Z
dc.date.issued
2018-11-30T11:49:56Z
dc.date.issued
2018-11-30T11:49:56Z
dc.date.issued
2018-08-31
dc.date.issued
2018-11-30T11:49:57Z
dc.identifier
https://doi.org/10.15381/rivep.v29i4.14434
dc.identifier
1682-3419
dc.identifier
http://hdl.handle.net/10459.1/65247
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10459.1/65247
dc.description.abstract
Estimation formulas have been established for the establishment of body surface area (BSA), using live weight (LW) and body length for calculation. The objective of this work was to compare four estimation formulas of the BSA - Mitchell [0.09 × LW0.69], Brody [0.14 × LW0.57], Johnson et al. [0.235 × LW0.49], Moulton [0.158 × LW5/8] and Hogan and Skouby [LW0.4 × (body length)0.6 × 217] - and three non-linear models - logistic [-y=a/(1 + be-cx)], Gompertz [y=a*exp(b*exp(cx))] and von Bertalanffy [y=a(1-be-cx)] -in terms of their ability to describe the growth of BSA in beef cattle and to detect the best estimator. Fifty-three meat cattle (20 males and 33 females) were used, mostly «Bruna dels Pirineus» and their crosses, with ages between 205 and 407 days, estimated live weight of 543±74 kg, which were slaughtered in a commercial abattoir. After the skinning, a photograph of the extended leather was obtained and using digital methods the BSA was calculated. The BSA was 3.79±1.37 m2 (range 2.55-8.12 m2). Hogan and Skouby formula appeared as the most accurate estimating formula with a determination level of over 58%, the difference in the values being due probably to the surface of the head and the distal parts of the limbs which were not considered in the study, as they were separated in the process of skinning. Among the non-linear models, the best fit was the logistic one, but with a much lower determination level of around 2%. Data shows, moreover, that, in beef cattle, body area has not reached yet its definitive development at 400 days of age. This fact should be considered when setting surface body development and new estimating formulas.
dc.description.abstract
Para el establecimiento del área corporal (Body Surface Area, BSA) se han establecido fórmulas de estimación que parten de peso vivo (PV) y longitud corporal para su cálculo. El objetivo de este trabajo fue comparar cuatro fórmulas de estimación de la BSA – Mitchell [0.09 × PV0.69], Brody [0.14 × PV0.57], Johnson et al. [0.235 × PV0.49], Moulton [0.158 × PV5/8] y Hogan y Skouby [PV0.4 × (longitud corporal)0.6 × 217] – y tres modelos no lineales – logístico [y=a/(1+be-cx)], Gompertz [y=a*exp(b*exp(cx))] y von Bertalanffy [y=a(1-be-cx)] – en cuanto a su capacidad para describir el crecimiento de la BSA en bovinos de carne y detectar la mejor estimación. Se trabajó con una muestra de 53 bovinos de aptitud cárnica (20 machos y 33 hembras), mayormente Bruna de los Pirineos y sus cruces, con edades entre 205 y 407 días, peso vivo estimado de 543±74 kg, sacrificados en un matadero frigorífico. Luego del desollado, se obtuvo una fotografía del cuero extendido y por métodos digitales se obtuvo la BSA. La BSA fue de 3.79±1.37 m2 (rango 2.55-8.12 m2). La fórmula de Hogan y Skouby parecería la más ajustada de las cuatro estimaciones consideradas, con un nivel de determinación de más del 58%, siendo la diferencia en los valores debido probablemente a que la superficie de la cabeza y de las partes distales de las extremidades no fueron consideradas en el trabajo, al quedar separadas en el proceso del desollado. Entre los modelos no lineales, el de mejor ajuste fue el logístico, aunque con un nivel de determinación mucho más bajo, entorno de 2%. De los datos se desprende que el área corporal no ha llegado aún a su desarrollo definitivo a los 400 días de edad en este tipo de animales, lo cual debería tenerse en cuenta al establecer curvas de desarrollo corporal y nuevas fórmulas estimativas más ajustadas.
dc.format
application/pdf
dc.language
spa
dc.publisher
Universidad Nacional Mayor de San Marcos. Facultad de Medicina Veterinaria
dc.relation
Reproducció del document publicat a: https://doi.org/10.15381/rivep.v29i4.14434
dc.relation
Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, 2018, vol. 29, num. 4, p. 1129-1136
dc.rights
cc-by-nc-sa, (c) Parés, 2018
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.subject
Alometría
dc.subject
Modelo logístico
dc.subject
Von Bertalanffy model
dc.subject
Modelo Gompertz
dc.subject
Ontogenia
dc.title
A model for the study of the growth of body area in beef cattle
dc.title
Un modelo para el estudio del crecimiento del área corporal en bovinos de carne
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
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