Efectos del nivel de proteína y fibra de la ración sobre la emisión de gases (NH3, N2O Y CH4) en cerdas lactantes

Effects of protein and fibre level on gaseous emission (NH3, N2O and CH4) from lactating sows

Autor/a

Medina, I.

Álvarez Rodríguez, Javier

Seradj, Ahmad Reza

Morazán Nuñez, Henris Jobany

Balcells Terés, Joaquim

Babot Gaspa, Daniel

Fecha de publicación

2021-02-03T12:11:28Z

2021-02-03T12:11:28Z

2013



Resumen

Eight primiparous lactating sows were used to assess the effect of protein (15 vs. 12% CP) and fibre (18 vs. 22% NDF) levels on gas emissions (NH3, N2O AND CH4) in a factorial crossed-over design (36 days of lactation, 9 days each phase). Sows provided 15% CP and 18% NDF showed greater feed intake than the rest (P<0.05), but their live-weight and backfat thickness did not differ among treatments (P>0.10). Only environmental NH3 emission was reduced by decreasing dietary CP level (P<0.10) while N2O and CH4 were least affected (P>0.10).


Trabajo financiado por el proyecto CICYT AGL 2010-20820. A.R. Seradj disfruta de una beca AGAUR FI-DGR 2013.

Tipo de documento

Objeto de conferencia
Versión publicada

Lengua

Castellano

Materias y palabras clave

Swine; Feed; Diet; Intake; Slurry; Environment

Publicado por

Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario

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