Avaluació de l'efecte de dos programes de pinso sobre els resultats productius, de comportament animal i resultats d'escorxador en vedell Frisó

Autor/a

Soldevila Guitart, Xavier

Otros/as autores/as

Villalba Mata, Daniel

Verdú Piqué, Marçal

Universitat de Lleida. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària

Fecha de publicación

2021-03-22T11:06:20Z

2021-03-22T11:06:20Z

2021-02



Resumen

L’engreix de vedells és un sector dels més importants dins de la producció animal a la nostra zona. Si ens posem a comparar amb altres sectors, com el porcí o l’avícola, està molt poc avançat en quant a tecnologia i, acaba sent un sector, en la gran majoria, rudimentari, poc tecnificat i amb poca informació actualitzada. En comparació amb altres fases de la producció de remugants, com les vaques de llet, hi ha molt pocs estudis i recerca pel que fa a la nutrició específica de la zona mediterrània, on la producció de vedells es basa en l’alimentació amb pinso i palla, en menjadores separades, i ad libitum. En aquest treball s’estudia com la diferència entre nivells d’energia entre dos pinsos, repartit en dues fases diferenciades (creixement i acabat), afecta a la productivitat i eficiència dels vedells. També, en paral·lel, s’observa si aquestes diferències d’energia afecten de manera significativa al seu comportament i als seus resultats de rendiment i qualitat de canal. El disseny experimental diferenciat per dos tractaments (Convencional vs. Experimental) consta d’una fase de creixement (1.00 vs. 1.02 UFC) i una fase d’acabat (1.05 vs. 1.03 UFC), respectivament. Un cop analitzades les dades, s’arriba a la conclusió que, amb el tractament Experimental, els animals tenen tendència a ser més eficients, tenir un menor cost de producció i poder escurçar fins a 2 dies el període d’engreix, sense afectar al rendiment de la canal.


Calf fattening is one of the most important sectors in animal production in our area. In terms of technology, it is far from being updated when compared with other sectors such as pig or poultry and ends up being a rudimentary and low-tech industry with barely no state-of-the-art information. There is almost no literature -in comparison to other stages of ruminant production such as dairy cows- about the specific nutrition in the Mediterranean area where calf feeding is based on concentrate and straw -in separate feeders- and ad libitum. In this document we study how the difference of the energy levels between two concentrates -divided into two different phases (growing and finishing)- affects the productivity and efficiency of calves. In addition, we look into how these energy differences affect their behavior and their performance and carcass quality results. The experimental design is differentiated by two treatments (Conventional vs. Experimental) and consists of a growth phase (1.00 vs. 1.02 UFV) and a finishing phase (1.05 vs. 1.03 UFV). After analyzing the data, we come to the conclusion that, with the Experimental treatment, animals tend to be more efficient, have lower production costs and be able to shorten the fattening period up to 2 days, without affecting the carcass performance.

Tipo de documento

Proyecto / Trabajo fin de carrera o de grado

Lengua

Catalán

Materias y palabras clave

Bestiar boví; Vedells; Animals -- Alimentació; Pinsos; Zootècnia

Derechos

cc-by-nc-nd

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)