dc.description.abstract
L'agricultura i ramaderia ecològica són models agraris que volen undesenvolupament sostenible i de qualitat, i que els últims anys ha augmentat d’importància. La idea de l'estudi neix amb el desig del futur propietari de tenir una explotació més sostenible, integrada amb la terra, autosuficient i resilient, on el benestar animal tingui un paper fonamental.L'explotació actual compta amb 600 porcsiamb una superfície total de 1.045,8 m2. Es troba dividida en 6 sales contigües, i disposa de zones descobertes a la cara est, oest i nord de l'edifici. A més, compta amb una base agrícola de 14,15 ha.Per iniciar l'adaptació de la granja, es proposa utilitzar porcs Piétrain x (Landrace x Large White), degut als paràmetres reproductius i productius que presenta aquest creuament. Tot i això, es preveu que en un futur es canviï la raça Piétrain del mascle per la Duroc, ja que aquests compten amb una proporció de greix intramuscular elevada.Pel que fa a el dimensionament de la nova explotació, tenint en compte el R(CE) 889/2008, no es pot mantenir el cens actual al mateix espai delquees disposa. Per això, es decideixdisminuir el cens a 32 mares i 640porcs.L'alimentació estarà formada per pinso ecològicifarratge. Es comptarà amb quatre formulacions diferents: gestació, lactació, prestarter i engreix. La distribució del pinso es farà amb menjadores corredisses separadesper boxes i semiboxes en gestació i cubrició, menjadores individuals per a les mares en lactació, plats de primera edat per als garrins en lactació i tolves per a la resta de les fases.El farratge d'elecció serà l'alfals, principalment degut al seu alt contingut en proteïna. Així mateix, es durà a terme el cultiu de l'alfals, juntament amb un cultiu rotacional d'ordi i blat tou.Pel que fa a el disseny de les sales, en lactació per parelles, es comptarà amb un disseny similar a les paridores Ramonich, un niu, i una barra vertical al centre com a element de protecció. Les sales de lactació en grup/transició comptaran amb gàbies de barrots que envoltaràn les menjadores dels garrins, així com amb dosnius. Pel que fa a les sales de cubrició-control, comptaràn amb tres semiboxes i dos boxs d'accés lliure al llarg de la menjadora corredissa, mentre que les de gestació comptaràn amb el mateix nombre de semiboxes, però només un box d'accés lliure.Per a la construcció de la nova explotació, s'hauràn de fer una sèrie d'edificacions, anivellacions i enderrocs per poder adaptar-se a les noves condicions. Finalment, es realitza un estudi econòmic. S'han de tenir en compte els resultats productius de l'explotació (353 porcs el primer any i 627 el segon), i dos models de venda: la venda de la canal a l'engròs (3,60 €/kg) o la venda de la canal al detall (4,80 €/kg). A més, es resum una sèrie de costos. Fent un balanç entre els ingressos bruts i els costos anuals, es conclou que l'opció de la venda de la canal al detall és l’única opció viable, ja que a partir del tercer any es recupera la inversió, i a partir del quart any es comença a obtenir un flux de caixa anualde 55.962 €,omarge brut de1.748 €/truja. El marge brut de les granges de cicle tancat convencionals a Catalunya és de 612,37 €/truja,concloent que l'adaptació de l'explotació és viable.Així mateix, es té en compte la possibilitat d'accedir a l'ajuda d'agricultura ecològica, amb la que es recuperaria la inversió abans i a partir del quart anys'obtindria un flux de caixa anual més gran.