dc.contributor.author
Gamboa Jiménez, Gonzalo
dc.contributor.author
Kovacic, Zora
dc.contributor.author
Di Masso Tarditti, Marina
dc.contributor.author
Mingorría, Sara
dc.contributor.author
Gomiero, Tiziano
dc.contributor.author
Rivera Ferré, Marta
dc.contributor.author
Giampietro, Mario
dc.date
2017-12-14T13:42:01Z
dc.date
2017-12-14T13:42:01Z
dc.identifier.citation
Gamboa, G., Kovacic, Z., Di Masso Tarditti, Marina, Mingorría, S., Gomiero, T., Rivera Ferré, M. & Giampietro, M. (2016). "The complexity of food systems: Defining relevant attributes and indicators for the evaluation of food supply chains in Spain". Sustainability, 8(6). ISSN 2071-1050. doi: 10.3390/su8060515
dc.identifier.citation
2071-1050
dc.identifier.citation
10.3390/su8060515
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10609/70720
dc.description.abstract
The wide-ranging literature on food systems provides multiple perspectives and world views. Various stakeholders define food and food systems in non-equivalent ways. The perception of the performance of food systems is determined by these specific perspectives, and a wide variety of policies responding to different aims are proposed and implemented accordingly. This paper sets out to demonstrate that the pre-analytical adoption of different narratives about the food system leads to non-equivalent assessments of the performance of food supply chains. In order to do so, we (i) identify a set of relevant narratives on food supply chains in Spanish and Catalan contexts; (ii) identify the pertinent attributes needed to describe and represent food supply chains within the different perspectives or narratives; and (iii) carry out an integrated assessment of three organic tomato supply chains from the different perspectives. In doing so, the paper proposes an analysis of narratives to enable the analyst to characterize the performance of food supply chains from different perspectives and to identify the expected trade-offs of integrated assessment, associating them with the legitimate-but-contrasting views found among the social actors involved.
dc.description.abstract
La amplia literatura sobre sistemas alimentarios brinda múltiples perspectivas y visiones del mundo. Varios interesados definen los alimentos y sistemas alimentarios de maneras no equivalentes. La percepción del rendimiento de los sistemas alimentarios está determinada por estas perspectivas específicas, y se propone e implementa una amplia variedad de políticas que responden a diferentes objetivos. Este documento pretende demostrar que la adopción preanalítica de diferentes narrativas sobre el sistema alimentario conduce a evaluaciones no equivalentes del desempeño de las cadenas de suministro de alimentos. Para ello, (1) identificamos un conjunto de narrativas relevantes sobre las cadenas de suministro de alimentos en contextos español y catalán; (2) identificamos los atributos pertinentes necesarios para describir y representar las cadenas de suministro de alimentos dentro de las diferentes perspectivas o narraciones; y (3) llevamos a cabo una evaluación integrada de tres cadenas de suministro de tomate orgánico desde diferentes perspectivas. Al hacerlo, el documento propone un análisis de narrativas para permitir al analista caracterizar el desempeño de las cadenas de suministro de alimentos desde diferentes perspectivas e identificar las compensaciones esperadas de la evaluación integrada, asociándolas con los puntos de vista legítimos pero contrastantes encontrados entre los actores sociales involucrados.
dc.description.abstract
L'àmplia literatura sobre sistemes alimentaris brinda múltiples perspectives i visions del món. Diversos interessats defineixen els aliments i sistemes alimentaris de maneres no equivalents. La percepció del rendiment dels sistemes alimentaris està determinada per aquestes perspectives específiques, i es proposa i implementa una àmplia varietat de polítiques que responen a diferents objectius. Aquest document pretén demostrar que l'adopció preanalítica de diferents narratives sobre el sistema alimentari condueix a avaluacions no equivalents de l'acompliment de les cadenes de subministrament d'aliments. Per a això, (1) identifiquem un conjunt de narratives rellevants sobre les cadenes de subministrament d'aliments en contextos espanyol i català; (2) identifiquem els atributs pertinents necessaris per a descriure i representar les cadenes de subministrament d'aliments dins de les diferents perspectives o narracions; i (3) duem a terme una avaluació integrada de tres cadenes de subministrament de tomàquet orgànic des de diferents perspectives. En fer-ho, el document proposa una anàlisi de narratives per permetre l'analista caracteritzar l'exercici de les cadenes de subministrament d'aliments des de diferents perspectives i identificar les compensacions esperades de l'avaluació integrada, associant-les amb els punts de vista legítims però contrastants trobats entre els actors socials involucrats.
dc.publisher
Sustainability
dc.rights
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subject
food supply chains
dc.subject
integrated assessment
dc.subject
sistemas alimentarios
dc.subject
cadenas de suministro de alimentos
dc.subject
evaluación integrada
dc.subject
sistemes alimentaris
dc.subject
cadenes de subministrament d'aliments
dc.subject
avaluació integrada
dc.subject
Food supply -- Spain
dc.subject
Aliments -- Abastament -- Espanya
dc.subject
Alimentos -- Abastecimiento -- España
dc.title
The complexity of food systems: Defining relevant attributes and indicators for the evaluation of food supply chains in Spain
dc.type
info:eu-repo/semantics/article