La problemática del perclorato y el clorato
Clorat i perclorat; Contaminants en els aliments; Avaluació del risc
Clorato y perclorato; Contaminantes en los alimentos; Evaluación del riesgo
Chlorate and perchlorate; Contaminants in food; Risk assessment
El clorat i el perclorat són anions de sals de clor, derivades respectivament de l’àcid clòric i de l’àcid perclòric, que poden estar presents en els aliments com a contaminants. Tot i el parentiu químic que tenen, la problemàtica que comporta la presència en els aliments no és idèntica, sinó només parcialment coincident; d’una banda, el perclorat és considerat com un contaminant que pot ser d’origen natural, per la presència en alguns sòls i aigües, o antropogènic, per la presència directa en fertilitzants, i indirecta, com a contaminant ambiental pels diferents usos industrials; de l’altra, el clorat s’associa sempre a les activitats de l’ésser humà per l’ús com a plaguicida, i més recentment també com a subproducte residual en la potabilització de l’aigua per al tractament i la neteja en la indústria alimentària i la desinfecció d’aliments d’origen vegetal. Aquest últim aspecte és compartit amb el perclorat, i s’estima que actualment és una de les causes de la presència d’ambdós derivats clorats en els aliments.
El clorato y el perclorato son aniones de sales de cloro, derivadas respectivamente del ácido clórico y del ácido perclórico, que pueden estar presentes en los alimentos como contaminantes. A pesar de su parentesco químico, la problemática que conlleva su presencia en los alimentos no es idéntica, sino solo parcialmente coincidente; por una parte, el perclorato es considerado como un contaminante que puede ser de origen natural, por su presencia en algunos suelos y aguas, o antropogénico, por su presencia directa en fertilizantes, e indirecta, como contaminante ambiental por sus distintos usos industriales; por otra parte, el clorato se asocia siempre a las actividades del ser humano por su uso como plaguicida, y más recientemente también como subproducto residual en la potabilización del agua para el tratamiento y limpieza en la industria alimentaria y la desinfección de alimentos de origen vegetal. Este último aspecto es compartido con el perclorato, y se estima que actualmente es una de las causas de la presencia de ambos derivados clorados en los alimentos.
Catalan
Spanish
Clorats; Aliments - Avaluació del risc; Aliments - Mesures de seguretat; CHEMICALS AND DRUGS::Inorganic Chemicals::Inorganic Chemicals::Electrolytes::Ions::Anions::Chlorates; PUBLIC HEALTH::Environmental Health::Food Services::Food Quality::Food Safety; HEALTH SURVEILLANCE::Health Surveillance System::National Policy of Health Surveillance::Sanitary Management::Sanitary Supervision::Sanitary Inspection::Production of Products::Quality Control::Risk Assessment; COMPUESTOS QUÍMICOS Y DROGAS::compuestos inorgánicos::compuestos inorgánicos::electrólitos::iones::aniones::cloratos; ATENCIÓN DE SALUD::ambiente y salud pública::salud pública::calidad alimentaria::inocuidad de los alimentos; VIGILANCIA SANITARIA::sistema de vigilancia sanitaria::política nacional de vigilancia sanitaria::gestión sanitaria::supervisión sanitaria::inspección sanitaria::fabricación de productos::control de calidad::evaluación de riesgos
Agència Catalana de Seguretat Alimentària
Acsa brief;04-juliol-agost
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/