Abstract:
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Field experiments were conducted during three consecutive years to determine the effect of the number of drippers per plant and irrigation frequency on the production, quality and water productivity parameters in ten year old apple trees, cv ‘Golden Delicious’ on rootstock EM9, grown in an intensive system with high-density planting in an alluvial soil of north-eastern Spain. The experiment consisted in applying the same dose of water, determined according the irrigation water needs, through three different agronomic designs (1, 2 and 3 8 Lh-1 pressure-compensating drippers per tree), maintaining a constant irrigation time and varying the irrigation frequency (3, 6 and 9 days on average). No differences were observed among the three treatments for any of the variables analyzed (P<0.05), except for starch index. The lack of differences in production parameters between treatments, can probably be attributed in part to the standardization of the hydric pattern eventually developed in the three designs, due to the same water amount of water applied and also because the formation of a strip of continuous moisture along the crop row caused by the proximity between drippers. In the test conditions, the agronomic design with 1 dripper per tree and 3 days frequency achieved similar yields to those obtained with 2 or 3 drippers and lower irrigation frequencies, thus reducing installation costs |
Abstract:
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Se realizó durante tres años consecutivos un ensayo para determinar el efecto del número de emisores
por planta y el intervalo de riego sobre los parámetros de producción, calidad y productividad del agua
en manzanos de diez años, cv ‘Golden Delicious’ sobre portainjerto EM9, cultivados en sistema intensivo
en un suelo aluvial del noreste de España. El experimento consistió en aplicar la misma dosis de agua,
determinada de acuerdo con las necesidades de riego, a través de tres diseños agronómicos distintos
(1, 2 y 3 goteros autocompensantes de 8 Lh-1 por árbol, separados 1, 0,8 y 0,4 m, respectivamente), manteniendo
el tiempo de riego constante y variando la frecuencia de riego en cada diseño (3, 6 y 9 días
de media, respectivamente). No se observó ninguna diferencia entre los tres diseños para ninguna de
las variables analizadas (P<0,05), excepto el índice de almidón. La falta de diferencias en los parámetros
de producción entre tratamientos puede atribuirse en parte a la semejanza del patrón hídrico que finalmente
se desarrolló en los distintos diseños, como consecuencia del idéntico volumen de agua aplicado
y de la franja de humedad continua que se formó en la hilera del cultivo, debido a la proximidad
entre goteros. En las condiciones del ensayo, el diseño agronómico con 1 emisor por árbol y frecuencia
de riego 3 días permitió alcanzar producciones similares a las obtenidas con 2 o 3 emisores y frecuencias
de riego menores, con ahorro en el coste económico de la instalación |