Les últimes dècades ha crescut l'interès en la relació existent entre el coneixement tradicional i la gestió dels ecosistemes. En aquest article s'associen ambdues temàtiques estudiant el coneixement i les tradicions relacionades amb la conservació in situ de varietats locals. Específicament, s'avalua la diversitat de varietats locals presents en els horts de la Vall Fosca (Pallars Jussà); es cataloga el coneixement ecològic tradicional associat a aquests cultius, i s'estimen els canvis en la conservació de les varietats locals i el coneixement que hi està lligat. Per a l'anàlisi s'han utilitzat dades de 60 horts, pertanyents a 53 hortolans, en 16 pobles. S'han identificat 39 varietats locals, corresponents a 31 espècies, la majoria amb un coneixement ecològic tradicional associat. El nombre de varietats locals cultivades als horts ha disminuït des de la dècada dels seixanta.
Catalan
Ministerio de Educación y Ciencia SEJ2007-60873
Ministerio de Educación y Ciencia FPU-AP-2006-01849
Revista d'etnologia de Catalunya ; Núm. 37 (Desembre 2010), p. 152-156
open access
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/