Autor/a

Chen, Qing-Lin

Cui, Hui-Ling

Su, Jian-Qiang

Peñuelas, Josep

Zhu, Yong-Guan

Data de publicació

2019

Resum

Microorganisms associated with plants may alter the traits of the human microbiome important for human health, but this alteration has largely been overlooked. The plant microbiome is an interface between plants and the environment, and provides many ecosystem functions such as improving nutrient uptake and protecting against biotic and abiotic stress. The plant microbiome also represents a major pathway by which humans are exposed to microbes and genes consumed with food, such as pathogenic bacteria, antibiotic-resistant bacteria, and antibiotic-resistance genes. In this review we highlight the main findings on the composition and function of the plant microbiome, and underline the potential of plant microbiomes in the dissemination of antibiotic resistance via food consumption or direct contact.

Tipus de document

Article

Llengua

Anglès

Matèries i paraules clau

Plant microbiome; Antibiotic resistome; Food chain; Phyllosphere

Publicat per

 

Documents relacionats

European Commission 610028

Trends in plant science ; Vol. 24, Issue 6 (June 2019), p. 530-541

Drets

open access

Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades.

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)