Contaminants químics en peix i marisc consumit a Catalunya: avaluació de la ingesta diària

Contaminantes químicos en pescado y marisco consumido en Cataluña: evaluación de la ingesta diaria

Autor/a

Castell-Garralda, Victòria

Domingo-Roig, Josep Ll.

Gosálbez-Rafel, Patrícia

Llobet-Mallafré, Joan M.

Timoner-Alonso, Isabel

Altres autors/es

[Castell-Garralda V] Servei de Planificació, Auditoria i Avaluació del Risc, Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Domingo JLL] Centro de Tecnología Ambiental Alimentaria y Toxicológica (TecnATox), Facultat de Medicina y Ciències de la Salut, Universitat Rovira i Virgili, Reus, Spain. [Gosálbez-Rafel P] Gestió Relacional i Ciutadania, Secretaria de Salut Pública, Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain. [Llobet-Mallafré JM] Grup de Recerca en Toxicologia i Centre de Recerca en Toxicologia (GRET-CERETOX), Departament de Farmacologia, Toxicologia i Química Terapèutica, Universitat de Barcelona, Barcelona, Spain [Timoner-Alonso I] Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA), Departament de Salut, Generalitat de Catalunya, Barcelona, Spain

Departament de Salut

Data de publicació

2018-01-29T13:39:22Z

2018-01-29T13:39:22Z

2008-03



Resum

Contaminants químics; Peix; Marisc; Avaluació del risc


Contaminantes químicos; Pescado; Marisco; Evaluación del riesgo


Chemical pollutants; Fish; Seafood; Risk assessment


A fi d’avaluar el possible risc per a la salut de la població derivat de la presència de contaminants químics en els aliments, en el període 2000-2002 el Departament de Salut va endegar el primer estudi de contaminants químics en dieta total a Catalunya amb la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Barcelona. L’avaluació dels resultats d’aquest estudi va posar de manifest que el peix i el marisc són els aliments que contribueixen de forma més significativa a la ingesta de contaminants a través de la dieta. Atesa la gran varietat d’espècies de peix que es consumeixen a Catalunya, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària va considerar important caracteritzar amb més precisió la ingesta de contaminants derivada del consum de peix i marisc. Aquest document s’inscriu en un conjunt d’estudis, ja realitzats i en projecte, que, impulsats des del Departament de Salut, tenen com a finalitat millorar el coneixement sobre els riscos per a la salut associats a la contaminació química dels aliments a Catalunya. Les dades aportades serveixen, sens dubte, per ajudar a prendre decisions, d’una banda a les administracions públiques que gestionen el risc i, de l’altra, als ciutadans del nostre país en els seus hàbits de consum.


Con el objetivo de evaluar el posible riesgo para la salud de la población derivado de la presencia de contaminantes químicos en los alimentos, en el periodo 2000-2002 el Departamento de Salud puso en marcha el primer estudio de contaminantes químicos en dieta total en Cataluña con la Universidad Rovira i Virgili y la Universidad de Barcelona. La evaluación de los resultados de este estudio puso de manifiesto que el pescado y el marisco son los alimentos que contribuyen de forma más significativa en la ingesta de contaminantes a través de la dieta. Dada la gran variedad de especies de pescado que se consumen en Cataluña, la Agencia Catalana de Seguridad Alimentaria consideró importante caracterizar con más precisión la ingesta de contaminantes derivada del consumo de pescado y marisco. Este documento se inscribe en un conjunto de estudios, ya realizados y en proyecto, que, impulsados ​​desde el Departamento de Salud, tienen como finalidad mejorar el conocimiento sobre los riesgos para la salud asociados a la contaminación química de los alimentos en Cataluña. Los datos aportados sirven, sin duda, para ayudar a tomar decisiones, por un lado a las administraciones públicas que gestionan el riesgo y, por otro, a los ciudadanos de nuestro país en sus hábitos de consumo.


With the aim of evaluating the possible risk to the health of the population derived from the presence of chemical contaminants in food, in the period 2000-2002 the Department of Health launched the first study of chemical contaminants in total diet in Catalonia with the Rovira i Virgili University and the University of Barcelona. The evaluation of the results of this study showed that fish and shellfish are the foods that contribute most significantly to the intake of contaminants through the diet. Given the great variety of fish species consumed in Catalonia, the Catalan Agency for Food Safety considered it important to more accurately characterize the intake of contaminants derived from the consumption of fish and shellfish. This document is part of a series of studies, already carried out and planned, that, promoted by the Department of Health, aim to improve knowledge about the health risks associated with the chemical contamination of food in Catalonia. The data provided undoubtedly serve to help make decisions, on the one hand to the public administrations that manage the risk and, on the other, to the citizens of our country in their consumption habits.

Tipus de document

Informe
Versió publicada

Llengua

Català

Castellà

Matèries i paraules clau

Peix - Contaminació - Catalunya - Anàlisi; Marisc - Contaminació - Catalunya - Anàlisi; Aliments - Contaminació - Catalunya - Avaluació; HEALTH SURVEILLANCE::Health Surveillance of Products::Control and Sanitary Supervision of Foods and Beverages::Food Production::Food Inspection::Food Contamination::Food Pollutants, Chemical; Catalonia; PHENOMENA AND PROCESSES::Physiological Phenomena::Diet, Food, and Nutrition::Food::Meat::Seafood; HEALTH CARE::Environment and Public Health::Public Health::Environment and Public Health::Public Health::Food Quality::Food Safety::Food Contamination; VIGILANCIA SANITARIA::control sanitario de productos::control y supervisión sanitaria de alimentos y bebidas::producción de alimentos::inspección alimentaria::contaminación alimentaria::contaminantes químicos de los alimentos; Cataluña; FENÓMENOS Y PROCESOS::fenómenos fisiológicos::dieta, alimentación y nutrición::alimentos::carne::alimentos del mar; TECNOLOGÍA, INDUSTRIA Y AGRICULTURA::tecnología, industria y agricultura::industria::industria de alimentos::tecnología de alimentos::calidad alimentaria::inocuidad de los alimentos::contaminación alimentaria

Publicat per

Agència Catalana de Seguretat Alimentària

Documents relacionats

Estudis de dieta total

Drets

Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 España

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)