En alimentació i salut, tot és massa complex per tenir explicacions senzilles

dc.contributor.author
Savé Monserrat, Robert
dc.contributor.other
Producció Vegetal
dc.date.accessioned
2025-10-22T10:57:05Z
dc.date.available
2025-10-22T10:57:05Z
dc.date.issued
2023-12
dc.identifier.issn
1137-7976
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/20.500.12327/2680
dc.description.abstract
Es pot deduir que el canvi global causat per un sistema socioeconòmic, com a mínim injust, i el canvi climàtic com a derivada seva, especialment greu en el món mediterrani, promouen importants problemes de salut individual i social. I és el sector vitivinícola, estretament i volgudament lligat a un territori, un dels sectors agrícoles més afectats. L’Organització Mundial de la Salut (vegeu https://www.who.int/es/about/governance/constitution) defineix: «La salut és un estat de benestar físic, mental i social complet, i no només l’absència d’afeccions o malalties». Cal, doncs, ésser curosos amb les valoracions que es fan respecte de productes, indústries, etc., ja que la vida, tota ella, és molt complexa, és molt més que una simple relació causa-efecte i, per tant, la ponderació, la moderació, l’objectivitat i el sentit comú han d’ésser el marc i el substrat on es facin les valoracions de sectors, productes, poblacions… a la fi, de la societat i dels individus que en formem part i li donem estructura i funcionalitat. És important pel model socioeconòmic, pel cultural, pel manteniment de la població funcional i positivament activa i del paisatge, però, també, per un model de seguretat i sobirania alimentària que, es vulgui o no, caldrà assumir, donada l’objectivament clara informació que el 2050 es preveu una reducció mitjana d’un 17 % en la disponibilitat d’aliments associada al canvi climàtic en la zona mediterrània. La manca de productivitat agrícola al camp, especialment en els de secà, portarà al seu despoblament i al creixement i la densificació de les àrees metropolitanes, amb els problemes consegüents de salut individual i social. En el primer món, on tenim la sort de viure, en alimentació i salut, tot és massa complex per tenir explicacions senzilles, a més, com la història ens ha mostrat, tot acte, decisió, té efectes volguts o no, per tant, la ciència, la cultura i el sentit comú, són i seran cabdals per desenvolupar solucions d’abast holístic.
dc.format.extent
5
dc.language.iso
cat
dc.publisher
ACCA, Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació
dc.relation.ispartof
TECA, 2023, 22, Desembre, 13-17
dc.relation.uri
https://revistes.iec.cat/index.php/TECA/article/view/150746
dc.rights
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.title
En alimentació i salut, tot és massa complex per tenir explicacions senzilles
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.subject.udc
502
dc.description.version
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.embargo.terms
cap
dc.identifier.doi
https://doi.org/10.2436/20.2005.01.120
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.contributor.group
Fructicultura


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)