dc.contributor
IRTA. Recerca i Tecnologia Agroalimentàries
dc.contributor.author
Carbó Pericay, Joaquim
dc.contributor.author
Casals, M.
dc.contributor.author
Iglesias i Castellarnau, Ignasi
dc.contributor.author
Pagès, J. M.
dc.contributor.author
Bonany Rocas, Joan
dc.contributor.other
Producció Vegetal
dc.date.issued
2004-10-27
dc.identifier.citation
Carbó, J.; Casals, M.; Iglesias, I.; Pagès, J.M.; Bonany, J. "El cop de sol en pomera: causes i control". En: Jornada Fructícola (9ena: 2004: Lleida)
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/20.500.12327/4312
dc.description.abstract
En les condicions climàtiques del Sud d’Europa, el cop de sol és un dels factors que més incideixen en la reducció del percentatge de fruits de primera categoria, especialment en certes varietats com ‘Granny Smith’, ‘Fuji’ o ‘Gala’. Existeixen encara certs dubtes respecte les causes del desenvolupament del cop de sol, tot i que està àmpliament acceptat que les altes temperatures del fruit hi juguen un paper important. En canvi, existeix més debat pel que fa al paper de la radiació. Els mecanismes fisiològics causants dels símptomes del cop de sol no són del tot clars. Existeixen diferents hipòtesis, des de la necrosis dels teixits fins a la degradació de pigments en funció del grau de cop de sol. El mètode més efectiu pel seu control és la selecció minuciosa de varietats ben adaptades a les condicions climàtiques locals, ja que mostren diferències en quant a la sensibilitat al cop de sol. Altres experiències de control avaluades en diferents zones del món inclouen la protecció amb xarxes antipedra, refrescament evaporatiu mitjançant reg per aspersió i aplicació d’un film de partícules de caolí amb diferents graus d’èxit i implementació.
dc.rights
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 2.5 International
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/
dc.title
El cop de sol en pomera: causes i control
dc.type
info:eu-repo/semantics/workingPaper
dc.contributor.group
Fructicultura
dc.contributor.group
Altres Activitats